Doula

De finns som stöd i livets glädje och dess sorg

Mari Malmberg Svedmark och Lotta Råberg är båda utbildade doulor verksamma på Österlen. I en gemensam satsning erbjuder de i vår en kvinnocirkel för gravida.
Österlen • Publicerad 14 mars 2023
Lotta Råberg och Mari Malmberg Svedmark fann varandra direkt när de möttes första gången för ett år sedan. De har inlett samarbetet Doulorna på Österlen, som i vår bland annat erbjuder en kvinnocirkel för gravida under fyra söndagar på Bäddar och Ängar utanför Tomelilla.
Lotta Råberg och Mari Malmberg Svedmark fann varandra direkt när de möttes första gången för ett år sedan. De har inlett samarbetet Doulorna på Österlen, som i vår bland annat erbjuder en kvinnocirkel för gravida under fyra söndagar på Bäddar och Ängar utanför Tomelilla.Foto: Hannah Andersson

Lotta Råberg utbildade sig till doula 2019.

– Tanken om att utbilda mig till doula väcktes efter min andra förlossning, berättar Lotta. Det var en så häftig upplevelse tack vare den mentala stöttningen jag fick.

För Mari Malmberg Svedmark är det andra erfarenheter som ledde fram till beslutet att utbilda sig till doula.

– Jag har positiva upplevelser från mina förlossningar, men har också genomgått en abort, ett missfall och framförallt ett sent avbrytande av en graviditet som var en väldigt traumatisk upplevelse. Det var många faktorer som hade kunnat göra upplevelsen så mycket värdigare och det har varit min drivkraft bakom beslutet att arbeta som doula, berättar Mari.

Det var när hon tog examen våren 2022 och sökte efter kollegor på Österlen som Mari stötte på Lotta.

– Som doula måste du alltid ha en back-up som kan ersätta eller avlösa vid behov, förklarar Mari.

De båda doulorna bestämde träff och klickade från första stund.

– Personkemin stämde och vi kände direkt att vi ville samarbeta på fler plan, berättar Lotta.

Lotta Råberg och Mari Malmberg Svedmark brinner båda för att stötta kvinnor, i rollen som doula.
Lotta Råberg och Mari Malmberg Svedmark brinner båda för att stötta kvinnor, i rollen som doula.Foto: Hannah Andersson

Hon hade redan lagt vantarna på domännamnet osterlendoula.se som nu är duons gemensamma webbplats. Där beskrivs bredden av vad de har att erbjuda.

Basen är doulastöd vid förlossning - vilket innebär att doulan finns som stöd för de blivande föräldrarna både inför, under och efter förlossningen. Men Doulorna på Österlen erbjuder även förlossningsförberedande samtal samt doulastöd vid abort och avbruten graviditet.

Lotta och Mari har även varsitt intresseområde med anknytning till graviditet och förlossning.

– Jag är nyutbildad gravidyogalärare, berättar Lotta.

Mari är instruktör inom Aktiv Baby.

– Det är ett verktyg som hjälper bebisen att inta optimal position i livmodern och bäckenet, vilket kan lindra graviditetsbesvär men också vara till nytta inför förlossningen, berättar Mari.

Tankarna om att göra något tillsammans ledde fram till att duon i vår erbjuder en kvinnocirkel för gravida.

– Det blir ett slags doula light, beskriver Mari och berättar att kursen vänder sig till kvinnor som väntar barn till sommaren och passar från graviditetsvecka 20.

Gruppen möts vid fyra tillfällen, 2 och 16 april samt 14 och 28 maj. Temana för de olika träffarna lyder: tillit och trygghet, avslappning, hantera utmaningar och aktivt födande.

– Fokus ligger på att finna trygghet och känna tillit till sin egen förmåga. Vi kommer att ge guidade samtal men deltagarna kommer också att få prova på såväl mentala som fysiska övningar.

Förlossningsförberedande kurser för par kan också bli aktuellt i framtiden.

– Det hade också varit spännande att jobba med, konstaterar Lotta.

Det märks tydligt att båda brinner för sin roll som doula.

– Känslan av att vara med på resan när en kvinna bygger upp tilliten till sig själv och sin förmåga inför en förlossning är fantastisk, säger Lotta.

Mari håller med om att relationerna är det bästa med uppdraget.

– Att få vara med i de lyckliga stunderna men också när den grymma verkligheten knackar på är det som gör uppgiften så meningsfull. Vid både barnafödande och sorg är vi vidöppna. Mycket annat i livet stannar vid det formella, men relationerna vi får vara med om går på djupet.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.