Annons

De vill skapa goda framtidsutsikter för Tomelillas unga

Tillsammans med Rädda Barnen provar Tomelilla kommun ett helt nytt grepp för att skapa goda framtidsutsikter för kommunens unga.
Tomelilla • Publicerad 10 januari 2024
Heléne Hedberg och Miranda Hedin, Rädda Barnen, Camilla Andersson, socialchef, Ewa Carnbrand, familjenämndens ordförande, Agneta Gullstrand, skolchef och Stefan Persson, verksamhetsutvecklare, gläds alla åt det nya projektet.
Heléne Hedberg och Miranda Hedin, Rädda Barnen, Camilla Andersson, socialchef, Ewa Carnbrand, familjenämndens ordförande, Agneta Gullstrand, skolchef och Stefan Persson, verksamhetsutvecklare, gläds alla åt det nya projektet.Foto: Hannah Andersson

Målet med projektet som bär titeln ” Go Fram – goda framtidsutsikter för Tomelillas barn och unga” är att öka skolnärvaron och förbättra skolresultaten genom tidiga förebyggande insatser.

Nytänket består i att Tomelilla kommun valt att göra satsningen i form av ett så kallat idéburet offentligt partnerskap - i ett långsiktigt samarbete med Rädda Barnen.

Veckan före jul presenterade Heléne Hedberg, projektledare, och Miranda Hedin, processledare från Rädda Barnen, den kartläggning som gjorts under hösten för kommunens representanter.
Veckan före jul presenterade Heléne Hedberg, projektledare, och Miranda Hedin, processledare från Rädda Barnen, den kartläggning som gjorts under hösten för kommunens representanter.Foto: Hannah Andersson
Annons

Veckan före jul presenterade Heléne Hedberg, projektledare, och Miranda Hedin, processledare från Rädda Barnen, den kartläggning som gjorts under hösten för kommunens representanter. Efter duons dragning var pressen inbjudna för att få veta mer om satsningen.

– Bakgrunden till projektet är att skola och socialtjänst ser en gemensam utmaning och vill jobba ännu närmre varandra i de här frågorna, berättar Camilla Andersson, socialchef.

Egentligen sattes fröet till projektet redan i arbetet med Boosting Future Outcomes.

– Det arbetet ledde fram till en fördjupad behovskartläggning och detta utvidgade samarbete med Rädda Barnen, förklarar Stefan Persson, verksamhetsutvecklare.

Syftet med satsningen är att tidigt fånga upp och ge stöd till barn och unga med förhöjd risk för en negativ utveckling avseende skolfrånvaro och skolresultat, men det är också en långsiktig satsning på ett ökat psykiskt välbefinnande bland kommunens unga.

Målgruppen för projektet är mellanåldern.

– Vi har valt att fokusera på barnen i årskurs 5-7.

Projektet ska inte bara beröra skolan - det ska även involvera civilsamhället och öppna upp för ökad delaktighet.

– Det är skolans ansvar men allas angelägenhet att det går bra för våra unga, poängterar Agneta Gullstrand, skolchef.

Rädda Barnen fick under hösten i uppdrag att göra en kartläggning av behoven och lyssna till barnens röster och åsikter om vad som fungerar och inte i skolan.

Annons

– Det har varit ett fantastiskt roligt arbete eftersom vi har fått lov att vända oss direkt till barnen, berättar Heléne.

Under hösten har Heléne och Miranda mött fler än hundra barn och unga i fokusgrupper, gruppintervjuer, enskilda intervjuer, genom besök på skolor och aktiviteter på fritidsgården.

– Dessutom har vi mött föräldrar, lärare, kuratorer, specialpedagoger och pratat med representanter från näringsliv samt föreningsliv, berättar Miranda.

Just nu pågår arbetet med att förbereda kartläggningsrapporten för publicering och med att färdigställa avtalet.

– Dokumentet kommer att fungera som startrapport när vi nu går in i samtal om vilket område som vi ska välja att börja med, säger Heléne.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons