Annons

Eldsjälar provar nytt för att uppmuntra till återbruk

Återbruksgruppen Klädtrasan planerar att arrangera återbruksträffar för unga och ordnar första helgen i april en klädloppis på Stora Hotellet.
Tomelilla • Publicerad 22 januari 2024
Förra våren arrangerade Klädtrasan en mycket uppskattad återbruksmodevisning. Den 6 april ordnar de klädloppis på Stora Hotellet.
Förra våren arrangerade Klädtrasan en mycket uppskattad återbruksmodevisning. Den 6 april ordnar de klädloppis på Stora Hotellet.Foto: Lennart Larsson

Förra våren bjöd Klädtrasan in till en uppskattad återbruksmodevisning i konsthallen som lockade stor publik.

Nu förverkligar de en ny idé. Lördagen den 6 april arrangerar återbruksgruppen en klädloppis tillsammans med Stora Hotellet i Tomelilla.

Annons

– Inspirationen till evenemanget har vi hittat i Lund, där man arrangerade en ganska stor så kallad ”finloppis” i november månad, berättar Jette Kjaer, engagerad i återbruksgruppen Klädtrasan. På Österlen bor inte lika många människor som i Lund med omnejd, och vår loppis blir mindre, men vi tror att det kan finnas många på Österlen som kan vara intresserade av att sälja och eller köpa lite snyggare, begagnade kläder.

Loppisen arrangeras också med omtanke om miljön.

– Vi vill gärna medverka till att något av all den användbara textil som bara hänger i garderoben, eller som slängs i soporna, får ett nytt liv hos nya ägare. Alla har vi säkert några plagg som vi aldrig använder, som bara hänger där i garderoben år efter år. Är det inte dags att göra något åt det?

Det kostar en hundralapp att hyra plats/bord på loppisen.

– Och det fungerar utmärkt att dela platsen med en kompis, säger Jette, som även uppmanar säljarna att ta med eget vädringsställ eller dylikt att hänga kläderna på. Varje plagg ska även förses med information om storlek, pris och Swishnummer.

Loppisen äger alltså rum den 6 april klockan 11-15 på Stora Hotellet, Torget 8 i Tomelilla. Inlämning och iordningställning av ”montrarna” från klockan 9 lördag morgon. Alla osålda plagg tas med hem.

– Antalet säljbord är begränsat, det är först till kvarn som gäller och alla som är intresserade att delta kan höra av sig till mig på messenger eller med ett mail till jettwe16@gmail.com.

Återbruksgruppen provar även en annan idé under våren - att arrangera återbruksträffar som vänder sig särskilt till yngre deltagare, som kanske jobbar och inte kan vara med på vardagsträffarna.

Första tillfället ägde rum den 20 januari. Nästa tillfälle ges lördagen den 17 februari klockan 11-13.

– Alla som vill vara med är välkomna att ta med ett plagg som behöver lagas eller som på annat vis behöver omsorg så att det kan användas igen. Nål, tråd och sax kan vara bra att ha med, men finns också på plats. Vi hoppas att initiativet kan få unga att förstå glädjen och tillfredsställelsen i ett lagat plagg, säger Jette.

Annons

Träffarna äger rum på biblioteket i Tomelilla.

Det gör även vardagsträffarna - tisdagar klockan 15–17. Gruppen arrangerar också workshops på andra platser efter önskemål.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons