Annons
Kunskap

En ny vår med hållbarhet som den röda tråden

En ny vår väntar och på kunskapscentret Ecotopia i Bondrum erbjuds många olika kurser, retreats och workshops med hållbarhet som gemensam nämnare.
Bondrum • Publicerad 28 mars 2023
Alla söndagar i juli samt första söndagen i augusti ges en guidad visning av Ecotopia med presentation av hållbara lösningar i naturlig miljö.
Alla söndagar i juli samt första söndagen i augusti ges en guidad visning av Ecotopia med presentation av hållbara lösningar i naturlig miljö.Foto: Mark Hanlon

Våren på Ecotopia inleds den 7 april med samlingsutställningen Fotopoesi. De fyra fotograferna Torbjörn Lagerwall, Thomas Johnsson, Jacob Levallius och Johan Alexandersson leder betraktarna djupt in i naturen och till gömda platser på Österlen.

Programmet fortsätter med en naturnära dag för alla sinnen den 16 april. Det är örtpedagogen Milla Friis som leder inspirationsdagen med vilda ätbara växter som tema. Mer vilda växter blir det när krögaren och kocken Anita Zieme erbjuder ”Ogräsmatlagning” den 27 april. Kursledaren Anne Kristoffersson leder den 18 juni en kurs i ayurvedisk matlagning, där också några av de vilda växterna ingår.

Annons

Söndagen den 16 april klockan 14-17 bjuds det in till frömöte med möjlighet att ta del av överskottsfröer och att byta fröer med varandra. Fika finns till självkostnadspris.

Söndagen den 16 april klockan klockan 14-17 blir det fröbytarmöte på Ecotopia, med möjlighet att ta del av överskottsfröer och att byta fröer med varandra. Foto: MoaDahlin
Söndagen den 16 april klockan klockan 14-17 blir det fröbytarmöte på Ecotopia, med möjlighet att ta del av överskottsfröer och att byta fröer med varandra. Foto: MoaDahlinFoto: Moa Dahlin

Vårens första retreat ges 21-23 april. ”Möt din inre trygghet” under ledning av Magdalena Lepp och Therese Lundgren. 26-28 maj leder Mark och Petra Henderson retreat med rubriken ”Hitta hem i sig själv!”. Då ges chansen att sakta ner, jorda sig och omvärdera.

Grundkurs i framtidens trädgård och odling blir det 28 april – 1 maj. Teori och praktik på temat permakultur och biodynamisk odling blandas, under ledning av Christian Wittekindt.

Utsnitt av fotografiet ”Kristallisera” av Johan Alexandersson. Samlingsutställningen Fotopoesi visas med start den 7 april.
Utsnitt av fotografiet ”Kristallisera” av Johan Alexandersson. Samlingsutställningen Fotopoesi visas med start den 7 april.Foto: Johan Alexandersson

Grundkurs i permakultur med rubriken ”En designvetenskap för ett hållbart samhälle” ges även 9-11 juni, med Åke Wikström som kursledare.

Hållbara husbyggen är ett återkommande och uppskattat tema på Ecotopia. Den 3-5 maj inspirerar Ajuna Möller och Molle Nifkin i sin kurs till att bygga ett eget hållbart tinyhouse. En kurs med arkitekt John Helmfridsson, i hur man bygger hus med halmbalar ges den 18-21 maj. Den 22-24 september ges ytterligare en kurs i tinyhousebygge.

Maria Attström leder en kurs i miljövänligt måleri med linoljefärg 17 juni samt miljövänligt måleri med äggoljetempera den 18 juni.

Ämnet är ett helt annat när Jos Schuylenburg gästar Ecotopia den 13 maj - nämligen bin. Joe ger en workshop där deltagarna får lära känna bisamhället som organism.

Höstens program inleds med en kreativ matlagningskurs med kocken Johan Alexandersson den 10 september.
Höstens program inleds med en kreativ matlagningskurs med kocken Johan Alexandersson den 10 september.Foto: Pressbild

Naturlig djursjukvård står på programmet den 14 maj när Catharina Ehlo delar med sig av sina kunskaper om läkeväxter och homeopatiska mediciner som kan användas för att stödja djurs hälsa. Catharina leder också vandringar bland örter och vilda växter, på hed och i skog, den 28 maj, 19 augusti och 9 september. I augusti ger hon även grund- och fortsättningskurs i örtmedicin.

Barnmorskan Eva Borg leder, tillsammans med ashtanga och yin yoga-läraren Malin Borg en kurs på temat ”Att föda på dina villkor”, den 3 juni. Dagen handlar även om resan genom graviditeten och tiden efteråt.

Förutom en rad guidade visningar bland Ecotopias hållbara lösningar bjuder sommarens program på ett Tai-Chi och Chi Gong-läger. Lägret äger rum 30 juni till 9 juli och är indelat i tre delar.

Annons

Första helgen är öppen för alla med lite erfarenhet, sedan kan man delta hela veckan fram till och med torsdagen om man har varit med lite längre och kan hela Tai Chi-formen, och slutligen ges en avancerad helgkurs, öppen för de som varit med under hela veckan och har erfarenhet av de avancerade övningarna. Lägerledare är Klas Larsson från Svenska Tai Chi Chuan Institutet.

Höstens program inleds med en kreativ matlagningskurs med kocken Johan Alexandersson den 10 september. Psykologen Frida Hylander kommer tillbaka till Ecotopia för att leda en yogaretreat för klimatengagerade 15 september. Maria Lindell och Per Thell Lindell, bosatta i Baskemölla, bjuder in till en eurytmiretreat den 29 september till 1 oktober. Lappa-och-laga workshop leds av Maria Åkesdotter den 14 oktober.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons