GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Estetik möter funktion i Gunilla Vardams design

Det dröjde innan Gunilla Vardam upptäckte sin kreativa ådra. Men nu har hon drivit Design5mm i 17 år och inför julen har hon och maken Anders, som driver Miniatyrmuseet, extra öppet.
Publicerad 24 november 2022
Fågelholkarna och skeppet på väggen är trevliga inredningsdetaljer, men de har också en bullerdämpande funktion, likt allt som Gunilla Vardam på Design5mm i Hedeberga formger. I december håller hon extra öppet.
Fågelholkarna och skeppet på väggen är trevliga inredningsdetaljer, men de har också en bullerdämpande funktion, likt allt som Gunilla Vardam på Design5mm i Hedeberga formger. I december håller hon extra öppet.Foto: Johan Bentzel

I december öppnar makarna Vardam dörrarna till sitt hem i Hedeberga i förhoppningen att besökarna ska hitta spännande och annorlunda julklappar. Här finns både det Miniatyrmuseum som Anders driver och Design5mm, som är Gunillas verksamhet.

– Vi tänker att här ska man kunna hitta julklappen till den där personen som redan ”har allt”, säger Gunilla med ett leende.

Till skillnad från maken, som har varit yrkesverksam konstnär under större delen av sitt liv, upptäckte hon sin kreativa ådra relativt sent.

Under många år drev hon ett bemanningsbolag inom bank och finans med över hundra anställda, men efter att ha blivit sjuk i sköldkörteln tvingades hon med sorg i hjärtat lägga ner sin verksamhet, eftersom sjukdomen påverkade hennes förmåga att fungera normalt.

– Nu mår jag jättebra, men då var det en stökig period och jag blev tvungen att fundera på vad jag skulle göra i stället. Då lockade Anders fram min kreativa sida. Det blev en överraskning för mig. Dessförinnan handlade det bara om business, säger Gunilla, som också upplever att skapandet bidrog till att göra henne frisk.

Förhoppningen är att besökarna på Design5mm, som delar adress med Miniatyrmuseet, ska hitta roliga och annorlunda julklappar. Varför inte till någon som redan ”har allt”? Dessa föremål finns ju ingen annanstans.
Förhoppningen är att besökarna på Design5mm, som delar adress med Miniatyrmuseet, ska hitta roliga och annorlunda julklappar. Varför inte till någon som redan ”har allt”? Dessa föremål finns ju ingen annanstans.Foto: Johan Bentzel

Design5mm har sedan starten 2005 riktat in sig på att genom tilltalande formgivning skapa bra ljudmiljöer i offentliga rum och lokaler samt privata hem. Det huvudsakliga materialet är filt, antingen hundra procent ull eller miljövänlig polyester.

Utsmyckning finns det många som sysslar med. Bullerdämpning likaså. Men få erbjuder estetik och funktion i samma produkt. Där har Gunilla hittat sin egen nisch.

I matsalen på Nationalmuseet i Köpenhamn hänger exempelvis 157 väggabsorbenter i form av stora pusselbitar. Museet var en av de första kunderna, vilket öppnade många dörrar.

En del kunder vill att det ska sticka ut rejält i färg och form. Andra vill ha det lite mer modest. Oavsett blir det något helt annat än vanliga akustikplattor.

– Det roligaste i mitt jobb är att se vad som passar in hos varje enskild kund. Får det vara lekfullt och synas mycket eller ska det vara mer stramt? Där finns det faktiskt en likhet med mitt tidigare yrke. Då skulle jag matcha rätt anställd med rätt företag, både i kompetens och personlighet. Nu måste jag matcha vilket uttryck i designen som passar in hos kunden.

Pusselbitarna har hängt med länge och var något av det första som Gunilla Vardam skapade. Nationalmuseet i Köpenhamn var tidiga beställare och överväger nu att köpa fler. Även lampan har Gunilla designat.
Pusselbitarna har hängt med länge och var något av det första som Gunilla Vardam skapade. Nationalmuseet i Köpenhamn var tidiga beställare och överväger nu att köpa fler. Även lampan har Gunilla designat.Foto: Johan Bentzel

Även om merparten av kunderna är företag och offentliga verksamheter formger Gunilla också många föremål som passar in i privata hem, allt från praktiska produkter som belysningsarmaturer, rumavskiljare och tidningsställ till rena prydnadsobjekt, samtliga med ljuddämpande egenskaper.

Design5mm har till och med tagit fram en tapet i ullfilt, som bidrar till en behaglig ljudmiljö samtidigt som den är snygg att beskåda och skön att ta på. De taktila egenskaperna ska inte förringas!

– Många som köper och renoverar gamla hus på Österlen öppnar gärna ända upp i nock och har mycket glas, betong och klinkers, men det är inte så modernt med mattor och gardiner längre. Så när barnen börjar leka upptäcker de ganska snabbt att det kan bli rätt bullrigt. Då är det många som vänder sig till mig för att få hjälp.

Gunilla tar också vara på allt det material som blir över när hon har stansat ut en form. Många gånger använder hon det till helt nya skapelser, däribland dekorativa fågelholkar, som i december finns att beskåda i paret Vardams hall.

Men ibland blir spillbitarna föremål i sin egen rätt. När hon gör molnformationer får ju hålen i de använda filtmattorna samma form. Då blir det överblivna materialet till fina ramar, där ett konstverk eller ett foto kan synas genom det molnformade hålet.

– Jag har hela tiden det tänket: Vad kan man göra med det här?

Öppettider för Design5mm och Miniatyrmuseet är klockan 11–16 torsdag till söndag mellan den 1 och 18 december.

Ett tydligt exempel på hur både det huvudsakliga föremålet och det överblivna materialet kan användas som dekorationer; formen som stansats ut lämnar ju också en form efter sig. Detta tänk styr allt som Gunilla Vardam skapar.
Ett tydligt exempel på hur både det huvudsakliga föremålet och det överblivna materialet kan användas som dekorationer; formen som stansats ut lämnar ju också en form efter sig. Detta tänk styr allt som Gunilla Vardam skapar.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.