GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eva Troedson prisad som viktig eldsjäl på Österlen

Keramikern Eva Troedson har utsetts till en av 2022 års eldsjälar, som gör viktiga insatser för sina kommuner och Skåne i stort. Efter 30 år i Tomelilla kommun är hon lycklig över att hedras på detta vis.
Publicerad 23 juni 2022
Eva Troedson växte upp utanför Kristianstad, en barndom som hon beskriver som rolig och full av spännande möten. Efter att ha bott i både Småland och Bergslagen hittade hon till slut till Österlen, där hon har känt sig hemma från dag ett. Hennes verksamhet Keramika Fantasia är en plats där konst, natur och människor möts.
Eva Troedson växte upp utanför Kristianstad, en barndom som hon beskriver som rolig och full av spännande möten. Efter att ha bott i både Småland och Bergslagen hittade hon till slut till Österlen, där hon har känt sig hemma från dag ett. Hennes verksamhet Keramika Fantasia är en plats där konst, natur och människor möts.Foto: Johan Bentzel

Inspirerad av Kungens Sverigemiddag bjöd den skånska landshövdingen Anneli Hulthén i mitten av juni in 43 vardagshjältar, utsedda av Skånes kommuner, till en middag på Residenset i Malmö. Tanken var att hylla personer som regionalt eller lokalt gör en stor insats inom exempelvis kultur, föreningsliv, sociala frågor och utbildning.

Inbjudna från dessa trakter var Anita Ullman, som kämpar mot gruvor på Österlen via veto.nu, Ann-Margrete Clarén, som har varit en viktig drivkraft i centrumutvecklingen i Simrishamn, Fredrik Hagenkötter, som representerade Sjöräddningssällskapet Ystad, Karin Erlandsson, som länge engagerat sig för Backåkra, och Eva Troedson, som driver Keramika Fantasia utanför Bollerup.

När Mera Österlen hälsar på hos den sistnämnda berättar hon att hon höll på att missa hela begivenheten, då hon misstagit inbjudan för reklam. Lyckligtvis tog hennes syster en närmare titt och upptäckte vad som egentligen stod på lappen.

Eva Troedson är mycket glad över att uppmärksammas på detta sätt, då hon stundtals har känt sig lite förbisedd, trots allt hon har gjort för besöksnäringen i Tomelilla kommun.

På diplomet står det att Keramika Fantasia är en spännande och inspirerande mötesplats, som ger ett fantastiskt intryck med sitt inbjudande hem, somrigt sköna trädgård och färgsprakande keramik.

– Det känns riktigt bra och är en bekräftelse på det jag har skapat här.

Keramika Fantasia ligger ungefär där de tre kommunerna Tomelilla, Simrishamn och Ystad strålar samman, lite av hjärtat på Österlen, och här har Eva Troedson bott i ganska exakt 30 år.

Det var mest en slump att hon hittade gården den där dagen då hon for runt på Österlen för att hitta ett lämpligt hus att köpa. Inget föll henne riktigt i smaken tills hon passerade en till salu-skylt vid en gård som egentligen inte stod på hennes lista.

Det var kärlek vid första ögonkastet. Känslan påminde om när hon i slutet av 70-talet hittade keramiken som uttrycksform. Som om en viktig pusselbit i livet bara föll på plats.

– Ibland vet jag inte om det var jag som valde platsen eller om det var platsen som valde mig. Här var det möjligt för mig att få utlopp för min kreativitet.

Inbjudan till Residenset höll på att hamna i papperskorgen.
Inbjudan till Residenset höll på att hamna i papperskorgen.Foto: Johan Bentzel

Under tre decennier har hon, med god hjälp av sin nära vän och samarbetspartner Mesut Yazici, successivt utvecklat gården till det den är i dag.

Eva Troedson beskriver verksamheten som ett utökat hem, som smälter samman med ateljén, galleriet, bed & breakfast-verksamheten, butiken, trädgården, innergården och de vidsträckta omgivningarna.

– Att komma hit ska vara en helhetsupplevelse: miljön, landskapet, konsten och mötet med människorna. Det är kärnan i alltihop. Jag har en glädjekälla inom mig, som jag kan jag leva ut här. Det är frihetens landskap. Här kan du bygga dina drömmar och göra dem verkliga.

Under ceremonin på Residenset fick hon tillfälle att läsa sin hyllningsdikt till det skånska landskapet, inspirerad av platsen där hon bor: ”Mitt hjärta sjunger/där himlahavets fält/breder ut sig/Där ögonblicken bygger bon/vid horisonten…” Orden fick till och med avrunda hela evenemanget.

– Att läsa dikten var för mig ett sätt att ge något tillbaka, att vi pristagare inte bara skulle ta emot, och jag läste den från djupet av mitt hjärta. Landshövdingen kom fram efteråt, tackade mig och sa att jag hade varit modig. Hon lovade också att komma och hälsa på mig.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.