Annons

Familjeföretag i Syrien fick nytt liv i Tomelilla

Syrienkriget förändrade Ahmad Ajouris liv i grunden och det tog ett tag att hitta en ny tillvaro i Sverige. Men för tre år sedan tog han fasta på familjens erfarenheter från hemlandet och startade en bilvårdsverksamhet i Tomelilla.
Publicerad 21 januari 2023 • Uppdaterad 23 januari 2023
Ahmad Ajouri är född till att syssla med bilvård. Hans far drog i gång en sådan verksamhet i Aleppo i Syrien för 25 år sedan och själv kom han in i branschen redan i nedre tonåren. Nu driver han Elegance Bilvård i Tomelilla, där han har hjälp av både fadern och sina bröder.
Ahmad Ajouri är född till att syssla med bilvård. Hans far drog i gång en sådan verksamhet i Aleppo i Syrien för 25 år sedan och själv kom han in i branschen redan i nedre tonåren. Nu driver han Elegance Bilvård i Tomelilla, där han har hjälp av både fadern och sina bröder.Foto: Johan Bentzel

Redan i tidiga tonåren följde Ahmad Ajouri i sin fars fotspår och gav sig in i bilvårdsbranschen. Då bodde familjen i Aleppo i Syrien och drev sedan flera år tillbaka en framgångsrik verksamhet, som utöver bilvård även omfattade reparationer och lackering.

Men kriget kom att ändra deras liv drastiskt och 2014 kom den då fortfarande tonårige Ahmad Ajouri till Sverige, där livet på många sätt började om från noll.

Annons

Efter några år började han fundera på att återuppta den fallna tråden från hemlandet och blåsa nytt liv i den forna familjeverksamheten. Bilvård var ju något som han hade erfarenhet av och dessutom var riktigt bra på.

När han hittade El & Diesels övergivna lokaler på Fabriksgatan i centrala Tomelilla föll allt på plats. Här öppnade han Elegance Bilvård för tre år sedan och hade hjälp från start av sina bröder Mohammad Nour och Ezz Eddin samt pappa Mohamed Khair.

Med gemensamma krafter byggde de om och renoverade lokalerna efter sina egna behov och det blev snart fart på verksamheten.

– Det är familjens jobb, det här. Det var därför jag drog i gång det här i Sverige också. Vi kan ju allt om detta, säger Ahmad Ajouri.

Elegance Bilvård ligger sedan tre år tillbaka mitt i centrala Tomelilla. Ahmad Ajouri och hans familj har själva anpassat lokalerna efter sina behov.
Elegance Bilvård ligger sedan tre år tillbaka mitt i centrala Tomelilla. Ahmad Ajouri och hans familj har själva anpassat lokalerna efter sina behov.Foto: Johan Bentzel

Även om många kunder redan har hittat till Elegance Bilvård och i vissa fall till och med kör ganska långt, då de har blivit rekommenderade av andra att vända sig dit, upplever Ahmad Ajouri att företaget fortfarande är ganska okänt.

Så sent som häromveckan var det en kund som trodde att verksamheten var nystartad, trots att den legat på samma plats i tre år. Därför hoppas Ahmad Ajouri att fler ska få upp ögonen för verksamheten, som han hittills främst har marknadsfört via Facebook.

Listan på vad de erbjuder är lång och omfattar allt från rekonditionering, lackskydd, polering, vaxning, klädestvätt till motortvätt, lagning av stenskott, däckbyte och allt däremellan. De reparerar också bilar på förfrågan, för kompetensen finns som sagt inom familjen.

Ahmad Ajouri bor alldeles intill firman och både han och hans bröder är på plats sju dagar i veckan. De officiella öppettiderna är måndag till fredag klockan 8–18 samt lördag och söndag klockan 10–17, men arbetet fortsätter ofta långt efter stängningsdags.

Det är mer än ett företag; det är en livsstil. Och visst kan det bli rätt slitsamt emellanåt, medger Ahmad Ajouri, men det är definitivt värt det.

– Det är härligt att se resultatet: en blank och fin bil och en nöjd kund.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons