Församling har nyckeln till ökad mångfald
I mitten av december fick Brösarp-Tranås församling som den andra församlingen i Lunds stift ta emot HBTQ-märkningen Regnbågsnyckeln. Det var kulmen på ett flera år långt aktivt mångfaldsarbete, som inte på något sätt avmattas nu, utan snarare blir ännu intensivare.
– Även om det är ett statement just nu ska det ju bli en naturlig del av vårt arbete. Vi tar in det i stort som smått, säger kyrkoherden Jesper Cederholm, som har haft det som en hjärtefråga sedan han kom till församlingen för sex år sedan.
Regnbågsnyckeln, som Riksförbundet EHKO och studieförbundet Sensus står bakom, är skräddarsydd för landets församlingar.
Under ett par års tid talade sig Jesper Cederholm varm för denna processmodell tills församlingen fattade ett formellt beslut om att hoppa på tåget.
För att kvalificera sig för certifieringen måste både förtroendevalda och medarbetare utbildas om normer, bemötande, inkludering och HBTQ utifrån boken ”Så att jag kan komma in – kristen tro och HBTQ”. Dessutom måste kunskapen ge avtryck i vardagen.
Mycket sitter i detaljerna, betonar Jesper Cederholm. Att exempelvis inte slentrianmässigt utgå ifrån en mamma och en pappa vid dopbokningar, utan i stället benämna dem som vårdnadshavare.
Vid vigselförfrågningar är det bättre att använda ett neutralt ord som partner och inte automatiskt anta att den som ringer är tillsammans med någon av motsatt kön.
– Jag upplever inte att det finns något aktivt motstånd mot det här. Det handlar nog mer om att man kanske inte har reflekterat så mycket kring de här frågorna förut, säger Jesper Cederholm.
Regnbågsnyckelns modell består av sex steg från visat intresse till certifiering och det är ett uttalat mål inom Svenska kyrkan att samtliga församlingar ska genomgå en sådan process. Första församlingen ut var Alvesta 2017.
Hittills har 33 församlingar certifierats, varav en hel del i Växjö och Göteborgs stift, medan ytterligare 16 har påbörjat processen. Att det än så länge är få i Skåne kan ha sina historiska förklaringar, tror Jesper Cederholm.
– Lunds stift har betraktats som den liberala delen av Svenska kyrkan och då har man kanske inte behövt ta avstamp mot en konservativ tradition på samma sätt som på andra ställen, där det kanske har känts viktigare med ett ställningstagande.
Brösarp-Tranås församling tog de första stegen 2018, vilket till slut mynnade ut i en mångfaldsvision, som var klar i samband med att pandemin bröt ut.
– Därefter har vi knappt haft någon verksamhet. Så vi har inte kunnat förverkliga visionen än på det sätt som vi har tänkt oss, säger Jesper Cederholm.
Även om HBTQ- perspektivet ska genomsyra vardagen vill församlingen också ha regelbundna gudstjänster med regnbågstema. Det ska dessutom ingå som en tydlig del i konfirmandverksamheten. Tanken är även att starta fördjupande samtalsgrupper om kristen tro och HBTQ. Kyrkan i stort har ju en ganska mörk historia i de här sammanhangen, medger Jesper Cederholm.
– Det är tragiskt hur det har varit. Vi måste diskutera vårt bagage. Finns det något kvar av det än i dag som gör att människor kanske tvekar att ta kontakt med kyrkan? Trots att vi talar om människors lika värde och att mångfald är bra är det fortfarande, år 2022, inte helt självklart för alla. Därför behöver vi tydliggöra att detta är viktigt för oss.