Ibland behövs stöd för att orka hjälpa någon annan

Behovet av stöd är individuellt och anhörigstödet är flexibelt. Ett stort värde finns i samtalen som erbjuds enskilt eller i grupp menar Maria Jansson, anhörigsamordnare.
Tomelilla • Publicerad 22 maj 2023
”Jag brinner för att jobba med människor och ser stor potential i den medmänskliga kraften. Hjälps vi alla åt kan vi nå långt” säger Maria Jansson. Maria arbetar som anhörigsamordnare i Tomelilla kommun. Anhörigstödet nås via kommunens kontakt eller på anhorigstod@tomelilla.se
”Jag brinner för att jobba med människor och ser stor potential i den medmänskliga kraften. Hjälps vi alla åt kan vi nå långt” säger Maria Jansson. Maria arbetar som anhörigsamordnare i Tomelilla kommun. Anhörigstödet nås via kommunens kontakt eller på anhorigstod@tomelilla.seFoto: Hannah Andersson

Anhörigstödet vänder sig till alla över 18 år som stöttar någon som har svårigheter att klara vardagen på egen hand - det kan vara en vuxen eller ett barn med fysisk eller psykisk sjukdom, ett beroende eller en funktionsnedsättning.

– När jag började jobba med anhörigstöd riktade vi oss bara till anhöriga till äldre, men det är något som förändrats, idag är det självklart att alla som hjälper någon i sin närhet också själv kan vara i behov av stöd, säger Maria Jansson som arbetar som anhörigsamordnare i Tomelilla kommun sedan 2005.

– Och en anhörig behöver inte vara en partner eller förälder, det kan även vara en vän eller arbetskamrat, poängterar hon. Jag tror att vi i samhället i stort insett värdet i att se alla kring den drabbade. Behovet finns och den samhällsekonomiska vinsten är troligtvis stor. Idag jobbar de flesta verksamheter på att vara anhörigvänliga men när det där extra behövs kommer anhörigstödet in i bilden.

Den 7 juni klockan 13.30 bjuder anhörigstödet, tillsammans med mötesplats Café Kryddan, in till korvgrillning med underhållning av Tomelilla Rockkör vid Byavången.
Den 7 juni klockan 13.30 bjuder anhörigstödet, tillsammans med mötesplats Café Kryddan, in till korvgrillning med underhållning av Tomelilla Rockkör vid Byavången.Foto: Mostphotos

Anhörigstödet har som syfte att hjälpa de anhöriga att orka, och att själva undvika ohälsa.

– Till oss kan man vända sig med frågor och funderingar och vi erbjuder även samtalsstöd. Min erfarenhet är att många tycker det är väldigt värdefullt att få prata om sin situation med någon som lyssnar - då orkar man lite mer.

Anhörigstödet för inga journaler.

– Jag är framförallt en medmänniska som lyssnar. Ofta sitter de anhöriga själva på svaren men behöver hjälp att sortera sina tankar och någon att bolla dem med. Självklart har jag tystnadslöfte men jag erbjuder ingen behandling, möter jag det behovet lotsar jag dem vidare i vårt nätverk.

Oftast sker första kontakten över telefon och ibland räcker det samtalet för att den anhörige ska få svar på sina frågor, men önskas vidare samtal bjuder Maria in till Byavången där hon har sitt kontor.

– Eller så åker jag hem till den anhörige och ibland träffas vi ute för så kallat walk and talk. Behovet av stöd är väldigt individuellt och jag är flexibel.

Några efterfrågar enskilt stöd medan andra önskar stöd i grupp.

– Det finns stora vinster i att träffa andra anhöriga i liknande situationer, för att känna att man inte är ensam om sina upplevelser och för att kunna ge varandra tips och råd. Just nu har vi en grupp för anhöriga till personer med missbruksproblematik, och en annan för anhöriga till barn med NPF-diagnoser, igång. En föräldragrupp har setts regelbundet i tio år och sätter fortfarande stort värde på stöttningen de får av varandra.

Möjligheten att ansöka om stöd genom exempelvis hjälpmedel, avlösning i hemmet och växelvård finns också.

– Men samtalen brukar vara det stora, konstaterar Maria.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.