GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vattenvård

Markägare får stöd i att göra vattenvårdsåtgärder

Markägare kan fortfarande få gratis hjälp och rådgivning kring vattenvårdsåtgärder i sydöst. Projektet har pågått sedan 2020.
Tommarp • Publicerad 28 november 2022
En ny våtmark har anlagts vid familjen Hernedahls ullspinneri i Tommarp tack vare projektet. Fler våtmarker har nyligen färdigställts eller är på gång att anläggas i exempelvis Listarum, Glimminge, Tunbyholm, Bertilstorp och ytterligare fler planeras att grävas under hösten.
En ny våtmark har anlagts vid familjen Hernedahls ullspinneri i Tommarp tack vare projektet. Fler våtmarker har nyligen färdigställts eller är på gång att anläggas i exempelvis Listarum, Glimminge, Tunbyholm, Bertilstorp och ytterligare fler planeras att grävas under hösten.Foto: Hannah Andersson

Kommunerna har fått statsbidrag till projektet som omfattar hela respektive delar av Tomelilla, Simrishamn, Ystad, Sjöbo, Hörby och Kristianstad kommun.

Therese Parodi och Jonas Dahl arbetar som åtgärdssamordnare med bas i Tomelilla respektive Simrishamn.

– Målet med projektet är att förbättra statusen i våra vattendrag, berättar Therese.

Tanken är att underlätta för markägaren både ekonomiskt och vad gäller arbetsinsatsen.

– Vi hjälper markägaren hela vägen från idé till genomförande.

Åtgärdssamordnarna Jonas Dahl, som jobbar med bas i Simrishamn, och Therese Parodi, som arbetar i Tomelilla kommun på uppdrag av Österlens vattenråd och NKT vattenråd.
Åtgärdssamordnarna Jonas Dahl, som jobbar med bas i Simrishamn, och Therese Parodi, som arbetar i Tomelilla kommun på uppdrag av Österlens vattenråd och NKT vattenråd.Foto: Hannah Andersson

En markägare som gjort vattenvårdsåtgärder genom projektet är Hasse Hernedahl.

Vid det gamla ullspinneriet i Tommarp har både en bit av Tommarpsån och spinneridammen rensats upp och en ny våtmark har anlagts.

– Det är åtgärder som jag inte hade haft möjlighet att göra på egen hand, säger Hasse, som gläds åt att som markägare kunna bidra till en förbättrad vattenmiljö.

1500 kubik slam grävdes ur spinneridammen i rensningsarbetet.
1500 kubik slam grävdes ur spinneridammen i rensningsarbetet.Foto: Hannah Andersson

Dammen, där vattnet idag ligger spegelblankt, var i våras helt igenväxt.

– Det var 22 år som den rensades senast så det var hög tid, konstaterar Hasse.

Arbetet med att rensa upp dammen genomfördes i somras. Samtidigt rensades även en bit av Tommarpsån, skiffer lades ut på botten och en för fiskarna snällare fördämning har skapats.

En av dem som deltagit i projektet är Hasse Hernedahl som både fått hjälp med att rensa upp i spinneridammen och med att anlägga en ny våtmark.
En av dem som deltagit i projektet är Hasse Hernedahl som både fått hjälp med att rensa upp i spinneridammen och med att anlägga en ny våtmark.Foto: Hannah Andersson

Ett stenkast bort, på mark som tidigare legat i vall har en liten våtmark anlagts

– Våtmarken kommer att göra nytta både genom att ta upp avrinning från åkermarken och genom gynna den biologiska mångfalden, säger Jonas. Mångfalden främjas även av rensningsåtgärderna, som också inneburit en näringssanering.

Arbetet med att rensa upp dammen genomfördes i somras. Samtidigt rensades även en bit av Tommarpsån, skiffer lades ut på botten och en för fiskarna snällare fördämning har skapats.
Arbetet med att rensa upp dammen genomfördes i somras. Samtidigt rensades även en bit av Tommarpsån, skiffer lades ut på botten och en för fiskarna snällare fördämning har skapats.Foto: Hannah Andersson

Det finns utrymme för fler åtgärder i projektet.

– Vi vill gärna att markägare tar kontakt med oss med sina idéer! avslutar Therese.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.