GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny dryck ska ta vara på bortsorterad frukt

Tillsammans med en rad andra aktörer siktar Danone och ProViva på att skapa nya fermenterade drycker av svenska frukter och bär, som annars bara hade kasserats på grund av skönhetsfel. Det ska bidra till minskat matsvinn och bättre lönsamhet för odlarna.
Publicerad 15 september 2021
Martin Antonsson, forsknings- och utvecklingsledare på Danone och ProViva, har stora förhoppningar på den pågående utvecklingen av en ny dryck baserad på frukt som annars bara hade gått till spillo. I det tvååriga projektet samverkar ett antal aktörer och i halvtid ser det mycket lovande ut.
Martin Antonsson, forsknings- och utvecklingsledare på Danone och ProViva, har stora förhoppningar på den pågående utvecklingen av en ny dryck baserad på frukt som annars bara hade gått till spillo. I det tvååriga projektet samverkar ett antal aktörer och i halvtid ser det mycket lovande ut.Foto: Johan Bentzel

Många frukter och bär sorteras bort långt innan de når konsumenterna, bara för att de inte ser ut som de ska, och det vore önskvärt att minska detta matsvinn.

Därför har Danone och ProViva, med hemvist på Österlenmejeriet i Lunnarp, tillsammans med Högskolan Kristianstad, e-Sense Sweden AB, Balsgård Foodtech AB och Stiftelsen Ideon Agro Food startat det tvååriga projektet Fermarom, som stöds finansiellt av Jordbruksverket samt Europeiska struktur- och investeringsfonderna.

– I Skåne finns det många bra nätverk för livsmedelsutveckling. Det är jätteroligt att jobba på det sättet, säger Martin Antonsson, forsknings- och utvecklingsledare på Danone och ProViva.

Idén bakom projektet, som nyligen gick in på sitt andra år, är att utveckla nya fermenterade drycker av svenskodlad frukt, som i grunden håller god kvalitet men ändå har kasserats på grund av skönhetsfel.

SLU-forskaren och växtförädlaren Kimmo Rumpunen har en nyckelroll i sammanhanget.

– Under en ganska lång tid har vi funderat på hur vi ska få ut nyttiga och innovativa produkter, som är anpassade till vårt framtida samhälle. Det handlar om att minska matsvinnet, öka den lokala produktionen och skapa mervärden som gör det mer lönsamt att odla frukt, säger han.

När Fermarom går i mål under nästa år ska det förhoppningsvis krönas med presentationen av en ny dryck på den svenska marknaden.

Målet är att projektet därmed ska ge lokala odlare en bättre avsättning för sina produkter.

– Många gånger låter odlarna en del av den potentiella äppelskörden falla i backen för att de ser att det inte går att få tillräckligt betalt för den och att det därför inte ens är lönt att plocka äpplena. Genom det här projektet kan vi ta vara på mer av den frukten. Dessutom kan även den frukt som plockas men sedan sorteras bort som industrifrukt få ett högre förädlingsvärde, säger Kimmo Rumpunen.

Många äpplen sorteras bort eller får falla till marken för att de inte är möjliga att sälja. Tanken med det nya projektet är att ta vara på och förädla mer av just denna frukt.
Många äpplen sorteras bort eller får falla till marken för att de inte är möjliga att sälja. Tanken med det nya projektet är att ta vara på och förädla mer av just denna frukt.Foto: Sprisse Nilsson

Fermentering innebär i korthet att råvaran får jäsa i en kontrollerad process. Dels bidrar det till längre hållbarhet, dels uppstår en rejäl aromutveckling. Det är inte minst det sistnämnda som projektet drar nytta av.

Den kommande dryckens unika arom styrs framför allt av tre faktorer: vilken fruktsort som används, var den har odlats och vilken typ av mikroorganism som används vid fermenteringen. Möjligheterna att utveckla unika produkter är i princip oändliga och det gäller att pricka rätt.

– Det som är spännande är att det verkligen ger oss möjlighet att förändra och förstärka aromerna på ett naturligt sätt utan att vi behöver använda några tillsatser, säger Kimmo Rumpunen.

Utmaningen är att säkra kvaliteten på själva juicen och även ta reda på hur flexibel det går att vara i förhållande till den frukt man får in för att ändå kunna skapa en någorlunda standardiserad produkt.

Mycket mer än så går det i nuläget inte att säga om den kommande drycken. Hur den lanseras och under vilket varumärke beror på resultatet.

Det finns redan ett antal varianter framtagna och under projektets andra år väntar konsumenttester för att se vilken som är bäst att gå vidare med.

– Ingenting är spikat än. Vi har två skördeår på oss att experimentera fram en produkt, säger Martin Antonsson.

Även om det pågående projektet är helt koncentrerat på äpplen utesluter han inte att den nya drycken i framtiden får efterföljare, som bygger på samma koncept men andra råvaror.

– Om vi lyckas bra med det här tittar vi gärna vidare på andra svenska frukter och bär, till exempel vinbär eller annat som skulle kunna odlas här i relativt stor omfattning.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.