Annons

Nyskapande jazzkvartett släpper nytt album

Efter en tids uppehåll släpper den innovativa jazzgruppen Fanny Gunnarsson Quartet inom kort sitt tredje fullängdsalbum ”Night of Stars”. Bandet bildades ursprungligen efter att den välkände pianisten Jan Lundgren fixat ett skivkontrakt åt dem.
x
xx
x
Publicerad 24 mars 2023
Fanny Gunnarsson Quartet har spelat ihop i tio år och släpper nu sitt tredje fullängdsalbum. Alla låtar är som vanligt skrivna av bandledaren, som är uppvuxen i Tomelilla. Senast de släppte en fullängdsplatta, 2017 års ”Mirrors”, utnämndes den till Årets Vokaljazzalbum av tidningen Lira.
Fanny Gunnarsson Quartet har spelat ihop i tio år och släpper nu sitt tredje fullängdsalbum. Alla låtar är som vanligt skrivna av bandledaren, som är uppvuxen i Tomelilla. Senast de släppte en fullängdsplatta, 2017 års ”Mirrors”, utnämndes den till Årets Vokaljazzalbum av tidningen Lira.Foto: Jens Nordström

Sedan tio år tillbaka har den i Tomelilla uppvuxna pianisten och sångerskan Fanny Gunnarsson lett jazzkvartetten som bär hennes namn.

Första albumet kom redan 2014 och det har blivit ett antal skiv- och låtsläpp sedan dess. Men efter ep:n ”Share Your Past”, som kom 2019, har lyssnarna fått vänta ett tag på ny musik.

Annons

– Pandemin är en förklaring. Jag var inte så aktiv med det här bandet då, så vi hade en ganska lång paus. Sedan tar det också lite tid för mig att samla ihop tillräckligt många låtar som är värdiga att hamna på en fullängdsplatta, säger Fanny Gunnarsson.

Men i mitten av februari i år kom slutligen singeln ”Night of Stars”, som följdes av ”Somewhere” en månad senare.

Båda låtarna finns med på bandets kommande tredje fullängdsalbum, som släpps den 14 april och har samma namn som den första singeln. Skivan släpps både digitalt och på vinyl.

– Alla de åtta låtarna på den nya skivan har ett liknande sound. Vissa ljudbilder och stämningar återkommer. Albumet är rätt sammanhållet på det sättet. Vi har hittat en röd tråd och landat allt mer i vårt sätt att låta. Jag hoppas att man hör att vi har blivit ännu mer samspelta och inställda på varandras kanaler, säger Fanny Gunnarsson.

”Jag har alltid varit intresserad av att blanda och inte hålla mig så strikt till en genre. Det är kul att se vad som händer när man leker med olika uttryck.”
Fanny Gunnarsson, jazzmusiker

Bandet har haft samma sättning sedan starten och består utöver Fanny Gunnarsson av Karolina Almgren, sopransaxofon, Kristian Rimshult, kontrabas, och Hannes Olbers, trummor.

De är knappast jazzpurister. Popkänslan är lika stark. Musiken, som uteslutande komponeras av Fanny Gunnarsson, har visserligen en fast förankring i jazztraditionen, men sticker också iväg på nya och innovativa stigar. Konstraster är en bärande ingrediens. Det harmoniska ställs mot det dissonanta, det explosiva mot det tillbakahållna, det melodiska mot det dynamiska.

Fanny Gunnarsson upplever att det finns en stor öppenhet inom jazzvärlden för nya element. Visst finns det musiker som ser det som sin uppgift att bevara jazzen som den lät förr i tiden, men själv ser hon sig mer som en utvecklare än en förvaltare.

– Det är ingen uttänkt strategi, men jag känner att jag står med en fot i jazzen och en fot i popen. Jag har alltid varit intresserad av att blanda och inte hålla mig så strikt till en genre. Det är kul att se vad som händer när man leker med olika uttryck.

”Night of Stars” är namnet på nya plattan och första singeln.
”Night of Stars” är namnet på nya plattan och första singeln.Foto: Skivomslagsbild

Jazzen kom in i Fanny Gunnarssons liv redan under högstadietiden i Tomelilla och intresset fortsatte växa under gymnasieåren i Ystad, med påverkan från engagerade lärare. Efter gymnasiet fortsatte hon utveckla jazzådran, först på en folkhögskola i Växjö och sedan på musikhögskolan i Malmö.

På musikhögskolan lärde hon även känna sina nuvarande bandmedlemmar. De började spela aktivt ihop efter att Fanny Gunnarsson upptäckts av pianisten Jan Lundgren, som såg till att hon fick kontakt med ett skivbolag. Han producerade också den första plattan.

Annons

– Jag fick skivkontraktet och sedan satte jag ihop gruppen. Jag blev tvungen att komma på vad jag ville göra och vilka jag ville spela med.

Releasefesten för den nya skivan hålls på Moriska Paviljongen i Malmö den 19 april. Senare i vår väntar spelningar på Fasching i Stockholm och på Folkets Hus i Älmhult. Däremot finns det inga konserter inplanerade på Österlen med omnejd, enligt Fanny Gunnarsson.

– Men det hade varit kul, så det får vi jobba på.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons