Annons
Föredrag

Om kavalleriet och en drottning med inflytande

Sommaren på Christinehofs slott har bjudit på allt från kör- och kvinnofestival till olika utställningar och besök av Skånes Caroliner. Under augusti månad erbjuds en rad spännande föreläsningar på slottet.
Andrarum • Publicerad 11 augusti 2023
Den 24 augusti gästar Göran Larsson, historiker och tidigare chef för Malmö Museer, Christinas Wänner och Christinehofs slott för att berätta om det skånska kavalleriet.
Den 24 augusti gästar Göran Larsson, historiker och tidigare chef för Malmö Museer, Christinas Wänner och Christinehofs slott för att berätta om det skånska kavalleriet.Foto: Jenny Thornell

Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog, har i trettio år arbetat med Nordiska museets fotografiska samling. Hon gästar Christonehofs slott den 17 augusti för att ge ett föredrag med rubriken ”Bertha, Rosalie och Hilda – Kvinnliga fotopionjärer”.

Bertha Valerius, Rosalie Sjöman och Hilda Sjölin tillhörde den fotografiska eliten på 1860- och 70-talen. Bertha Valerius och Rosalie Sjöman var verksamma i Stockholm och Hilda Sjölin i Malmö. Eva Dahlman berättar i sitt föredrag om de tre fotopionjörerna och visar exempel på den fotohistoriska skatt som de lämnat efter sig.

Visitkortsporträtt av Gustaf Anton von Platen. Fotot är taget av Hilda Sjölin, en av Sveriges första kvinnliga yrkesfotografer, som Eva Dahlman berättar om i sin föreläsning på Christinehofs slott.
Visitkortsporträtt av Gustaf Anton von Platen. Fotot är taget av Hilda Sjölin, en av Sveriges första kvinnliga yrkesfotografer, som Eva Dahlman berättar om i sin föreläsning på Christinehofs slott.
Annons

2024 är Eva Dahlman aktuell med boken Kvinnor bakom kameran 1848 – 1968, en bok som hon skriver tillsammans med Magnus Bremmer och Björn Axel Johansson och som kommer att publiceras av Bokförlaget Arena.

Den 24 augusti har turen kommit till Göran Larsson, historiker och tidigare chef för Malmö Museer. Göran kommer till slottet för att berätta om det skånska kavalleriet, de tusentals ryttarna och deras relation till landskapet och dess invånare.

”Husarer i blått med snörmakerier i guld och dragoner klädda i ljusblått, ridande på skinande blanka hästar. Under lång tid var det en vanlig syn i Skåne. Det rika jordbrukslandskapet gav goda förutsättningar att föda upp hästar vilket den svenska kronan utnyttjade efter det att Skåne blev svenskt 1658. Två regementen sattes upp under 1600-talet, följt av ett tredje i mitten av 1700-talet, och Skåne blev hemvist för hälften av hela det svenska kavalleriet. Närvaron av de tre regementena, Skånska husarregementet, Skånska dragonregementet och Kronprinsens husarregemente kom på många sätt att påverka det skånska samhället. Ryttarna bodde i fredstid i byar och i städer och blev därmed en del av det civila samhället. Än idag hålls minnet av dem levande genom minnesmärken, utställningar och den civila tidsporten som är ett direkt arv från kavalleriet.” Så beskrivs föreläsningen som ges under rubriken; Skånska Kavalleriet – ryttarna som satte spår i landskapet.

31 augusti är ämnet ett annat, nämligen Hedvig Eleonora – drottning i stormaktstidens Sverige. Föreläsare är Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds universitet, som i sin senaste bok berättar om Hedvig Eleonora, en drottning med inflytande.

”Hon var gift med Karl X Gustav, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Hon fick uppleva när Sverige stod på höjden av sin politiska makt, och i slutet av sitt liv bevittna när stormaktsväldet började falla. Hon blev nästan åttio år gammal, satt i två förmyndarregeringar och var en central gestalt inom det kulturella livet” berättar Eva Helen om Hedvig Eleonora som var en hängiven mecenat för konst, kultur och slottsbyggande, och som bland annat lät bygga Drottningholms slott.

Föreläsningarna ges med start klockan 18.30. Förköp av biljett sker på Christinehofs slotts webbsida.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons