Passion för odling lade grunden till Ninas Oas
I mars 2018 flyttade Nina och Magnus Eriksson de 55 milen från Nyköping till Norra Kverrestad som ett led i sonen Oskars satsning på hästar, närmare bestämt reining, dressyr inom westernridning. De behövde komma närmare Europa.
Sedan dess har familjen jobbat hårt för att anpassa gården efter sina egna behov. Den forna strutsfarmen saknade exempelvis ett stall för hästar, så det har de fått bygga, och ett före detta grisstall är numera en ombonad butikslokal.
I den sistnämnda driver Nina Eriksson sedan i höstas den egna verksamheten Ninas Oas. Idén är att – med hennes egna ord – blanda nytt, gammalt och grönt.
”Grönt” står i detta sammanhang för både växter och återbruk. Ute på gårdsplanen finns ett växthus och flera odlingslådor. Inne i butiken står ny inredning sida vid sida med loppisprylar och gamla möbler som Nina Eriksson själv har restaurerat.
– Min tanke är att kunna leva på något som jag gör själv. Jag gillar att odla och att ta vara på matrester för att göra egen jord. Det höll jag på med långt innan vi flyttade hit. Målat om möbler har jag gjort i tio år.
Framför allt två spår har löpt parallellt i Nina Erikssons liv: socialt engagemang och ett starkt odlingsintresse.
Redan som 17-åring fick hon sitt första uppdrag som kontaktperson inom socialtjänsten och i över 20 år försörjde hon sig som behandlingsassistent samt familje- och relationsterapeut inom socialtjänstens öppenvård i Nyköping.
Men hon har också en trädgårdsgymnasieutbildning i botten och har även jobbat som kyrkogårdsarbetare och i en blomsteraffär.
Efter flytten till Skåne fick Nina Eriksson ett vikariat som familjebehandlare i Sjöbo, men det gick ut ungefär samtidigt som pandemin slog till.
Fast säg något ont som inte för något gott med sig. När hon blev arbetslös bestämde hon sig på allvar för att satsa på sin andra passion i livet och öppna en gårdsbutik. Hon hade ju redan en gedigen grund att bygga vidare på. I slutet av oktober slogs dörrarna äntligen upp.
– Jag ville egentligen öppna tidigare, men på grund av pandemin har det varit problem med varuleveranserna. Jag väntar fortfarande på saker som skulle ha kommit före midsommar.
Verksamheten är öppen året runt, men Nina Eriksson menar att högsäsongen drar i gång först till våren. Då avser hon att sälja plantor som hon har drivit upp på egen hand. Hon har också planer på någon form av servering och glassförsäljning.
En produkt som hon gärna lyfter fram lite extra är den så kallade bokashihinken, som hon länge har använt för eget bruk men nu även vill sprida till andra. Med hjälp av ett vetekliströ omvandlas matrester till näringsrik kompostjord på några få veckor.
– Det är riktigt häftigt! En vanlig kompost tar ju två år. Bokashihinken släpper heller inte ut några drivhusgaser, vilket en vanlig kompost gör, så den är dessutom mer miljövänlig, säger Nina Eriksson och berättar att man under processens gång också kan tappa ur vätska, som uppblandad med vatten är ett utmärkt gödningsmedel.