Annons

Storsatsning på Torget för färre självmord

Vad innebär det att leva med psykisk ohälsa? Det och mycket annat kommer det att pratas öppet om i början av september då kommunen arrangerar Suicidpreventiva dagen på Torget.
Tomelilla • Publicerad 21 augusti 2023 • Uppdaterad 7 september 2023
Henrik Wahlström föreläser på Torget.
Henrik Wahlström föreläser på Torget.

Lördag den 9 september mellan klockan 10 och 14 kommer personer som jobbar lokalt med att förebygga, stötta och hjälpa den som drabbas av psykisk ohälsa att finnas på Torget.

– Vi kommer från kommunen och olika organisationer som jobbar lokalt. Du behöver inte anmäla dig och det kostar heller inte något att vara med – du behöver bara komma när du vill mellan klockan 10 och 14, meddelar Tomelilla kommun på sin hemsida.

Annons

Dagen startar med att kommunens socialchef Camilla Andersson inledningstalar. Klockan 10.15 –11.30 besvaras frågan om vad kommunen kan hjälpa till med.

Kommunens stödjande verksamheter berättar om vilket stöd och vilka aktiviteter som erbjuds den som lever med olika psykiska utmaningar. Man får till exempel möta anhörigstödjare, personligt ombud och elevhälsan.

Klockan 11.30 blir det pausgympa med Tomelilla gymnastikklubb och ett gympapass som alla kan vara med på.

Mellan 12 och 13 är det Henrik Wahlströms tur. Han är regissör, sociala medier-profil och ambassadör för organisationen Mind som jobbar med att främja psykiskt välbefinnande. Han föreläser om psykisk ohälsa och bipolär sjukdom.

– Henrik Wahlström brinner för att bidra till ett mer inkluderande samhälle där det är okej att tala öppet om psykisk ohälsa. Han gör det genom sin kampanj Uppochner, som ambassadör för Mind och sina föreläsningar. Han är också mån om att själv beskriva sina erfarenheter med bipolär sjukdom som något han lever med – inte något han lider av.

Hans passion förutom att sprida information och acceptans kring psykisk ohälsa är att visa att en kronisk sjukdom inte behöver definiera ens liv och att det är lika viktigt med humor, jämställdhet och trams.

Dagen avslutas med mingel mellan 13 och 14.

Under hela programtiden finns aktiviteter på torget där frivilligorganisationer och andra aktörer som exempelvis Region Skåne, Österlens folkhögskola och Suicide Zero medverkar. Projketet ”Häng med oss ut”, är en av dem som kommer visa upp sin verksamhet.

En manifestation kommer också att äga rum där man kan köpa en ros som blir en del av ett hjärta till minne av personer som lämnat en genom suicid. Pengarna som kommer in genom rosförsäljningen, går till organisationen Suicide Zero.

Arrangör av Suicidpreventiva dagen är Tomelilla kommun.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons