Annons

Tomelilla stärker sina insatser mot självmord

Tomelilla jobbar redan aktivt för att förebygga självmord, men nu går arbetet in i en ny fas. Tillsammans med andra samhällsaktörer ska kommunen skapa bättre rutiner och stärka sina insatser med målet att rädda liv.
x
xx
x
Publicerad 16 mars 2023
Jeanette Heilmann från den ideella organisationen Suicide Zero var särskilt inbjuden till Tomelilla kommuns upptaktsmöte inför fas två i det självmordsförebyggande arbetet, där hon redovisade statistik och inspirerade till fortsatta insatser. På plats fanns representanter för många samhällsfunktioner.
Jeanette Heilmann från den ideella organisationen Suicide Zero var särskilt inbjuden till Tomelilla kommuns upptaktsmöte inför fas två i det självmordsförebyggande arbetet, där hon redovisade statistik och inspirerade till fortsatta insatser. På plats fanns representanter för många samhällsfunktioner.Foto: Johan Bentzel

Varje år tar cirka 1 500 personer i Sverige sina liv, vilket är sju gånger fler än antalet döda i trafiken. Dessutom görs minst 15 000 självmordsförsök.

2008 antog riksdagen en nollvision mot självmord och förra året slöt regeringen en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner om att satsa ännu mer på att främja psykisk hälsa och förebygga självmord. 1,6 miljarder kronor har avsatts för ändamålet.

Annons

Tomelilla kommun har sedan 2021 en så kallad suicidpreventiv handlingsplan, som sträcker sig fram till 2024, och är nu på väg in i fas två i detta arbete.

Det innebär en stärkt samverkan med andra aktörer i lokalsamhället, i syfte att skapa gemensamma rutiner och arbetssätt i både det förebyggande arbetet och akuta situationer.

Som upptakt bjöd socialchefen Camilla Andersson nyligen in såväl kollegor som representanter för räddningstjänst, polis, kyrka och Region Skåne till ett gemensamt möte.

– De första två åren satsade vi på kompetensutveckling av våra medarbetare. Redan då började vi trycka på att detta inte är ett ensamt ansvarsområde för socialtjänsten, vård och omsorg eller skolan. Det är ett samhällsproblem som berör många och där alla måste bidra, säger hon.

”Som kommun och region bör man kartlägga de platser där självmord sker för att säkra dem.”
Jeanette Heilmann, Suicide Zero

På plats vid mötet fanns också Jeanette Heilmann, regionansvarig för Skåne och Blekinge på den ideella organisationen Suicide Zero. Hon inledde genom att redovisa statistik, tala om det förebyggande arbete som redan görs och inspirera deltagarna till vidare insatser.

Suicide Zero grundades för tio år sedan, med målet att radikalt minska antalet självmord i Sverige, och jobbar främst med att försöka påverka beslutsfattare.

Ett led i detta arbete är en årlig kommunbarometer, i vilken landets kommuner graderas utifrån hur de tar sig an denna fråga. Skalan har tre nivåer: rött (0–9), gult (10–19) och grönt (20-27).

Endast 14 kommuner får i år grönt ljus och bara en av dem, Ängelholm, ligger i Skåne. Tomelilla har dock klivit upp tre betygssteg från förra året och har nu 15 poäng.

– Vi är inte bäst i klassen men på väg i rätt riktning. Vi har gjort en del aktiva insatser för att informera och bryta stigma. Exempelvis hade vi ett arrangemang på torget förra året i samband med Suicidpreventiva Dagen den 10 september och vi ska göra något liknande även i år, säger Camilla Andersson.

Tomelilla har en så kallad suicidpreventiv handlingsplan.
Tomelilla har en så kallad suicidpreventiv handlingsplan.Foto: Johan Bentzel

Jeanette Heilmann är imponerad av Tomelillas arbete och betonar vikten av att arbetet fortskrider. Självmordsfrekvensen har genom åren legat högt just i Tomelilla, stundtals faktiskt högst i Skåne.

Annons

– Så här finns säkert många som känner till någon som har tagit sitt liv. Men att gå från det till att också tänka förebyggande är inte helt givet. Man kan behöva lite stöd för att börja prata om de här frågorna, för de är ju kopplade till mycket myter, rädslor, skam och skuld. Det är ett långsiktigt arbete, säger Jeanette Heilmann.

Enligt henne måste arbetet ha ett stort spann och omfatta både mjuka och hårda värden. Allt hänger samman och spelar roll, framhåller hon, från insatser som stärker medborgarnas psykiska välbefinnande till hur den fysiska miljön i ett samhälle utformas.

– Som kommun och region bör man kartlägga de platser där självmord sker för att säkra dem, på samma sätt som man sonderar terrängen efter otrygga platser. Kanske kan man även sätta upp information om vart man vänder sig om man mår dåligt eller hamnar i en kris.

Fakta

Det finns hjälp att få

Självmordslinjen, 90101, erbjuder stöd till dig som mår psykiskt dåligt och har självmordstankar. Vid akut självmordsrisk, ring 112.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons