Tufft vinterlopp intar Svampabanan igen

Två år har gått sedan sist, men nu är Winter Cross Run äntligen tillbaka på Svampabanan igen.
Publicerad 28 januari 2022
Tävlingsledaren Gael Joly testar den första backen som Winter Cross Run-löparna måste ta sig upp för. Därefter väntar många dalar och toppar innan målgången nås. Det är ett tufft lopp att springa, även för vana löpare.
Tävlingsledaren Gael Joly testar den första backen som Winter Cross Run-löparna måste ta sig upp för. Därefter väntar många dalar och toppar innan målgången nås. Det är ett tufft lopp att springa, även för vana löpare.Foto: Johan Bentzel

Den 12 februari är det dags för årets upplaga av Winter Cross Run, som arrangerades första gången 2016. Det är inte vilket lopp som helst – även en erfaren löpare kan få det rejält kämpigt i backarna.

Loppet går längs Svampabanans motocross- och folkracebana i Tomelilla och där stupar det antingen brant uppåt eller brant nedåt mest hela tiden. Ytterst få steg tas på platt mark.

Ändå är det många som känner sig hågade. Normalt brukar loppet ha upp emot 450 deltagare, men i år är antalet begränsat till 300. I skrivande stund har 165 personer anmält sig, men anmälningstiden löper inte ut förrän på tävlingsdagen.

– Nästan 50 procent av deltagarna brukar anmäla sig under de sista tio dagarna före loppet. Nu med pandemin avvaktar man kanske ännu mer, säger tävlingsledaren Gael Joly.

Det blir mycket musik i samband med loppet. I år är temat 80-talshårdrock, som pumpas ut ur Svampabanans högtalarsystem. Kanske kan det ge lite extra fart i backarna.
Det blir mycket musik i samband med loppet. I år är temat 80-talshårdrock, som pumpas ut ur Svampabanans högtalarsystem. Kanske kan det ge lite extra fart i backarna.Foto: Hannah Andersson

Loppet har inte hållits på två år. Senaste gången var i februari 2020, precis innan corona svepte in på allvar i Sverige. I fjor hölls ett virtuellt lopp med 160 anmälda, men det var inte samma sak, menar Gael Joly.

– Vi testade det och det var kul, men hela poängen med detta är ju att träffa folk.

I Winter Cross Run kan man välja mellan att springa fyra eller 7,6 kilometer och man kan tävla i lag eller individuellt. Det första och kortaste loppet startar klockan 11.30, det andra en timme senare.

Deltagarna brukar fördela sig ganska jämnt mellan de två loppen. De riktigt tuffa anmäler sig till ”Dödskallen Challenge”, vilket betyder att man springer båda.

Gael Joly framhåller också att tävlingen på sikt har potential att bli en stor folkfest, som kan locka många åskådare.

– Om du står uppe på backen kan du se hela loppet. Det är en kort distans, men det går inte så fort i backarna, så man har tid att heja fram löparna. Det kan bli lite Tour de France-känsla, där publiken står och hejar i bergen.

Pandemin har känts lite som filmen ”Måndag hela veckan”, menar Gael Joly. Precis när det har sett ut att bli bättre tider har restriktioner införts igen. Men nu är han åter på banan!
Pandemin har känts lite som filmen ”Måndag hela veckan”, menar Gael Joly. Precis när det har sett ut att bli bättre tider har restriktioner införts igen. Men nu är han åter på banan!Foto: Johan Bentzel
Fogarolli Espresso Sprint är en tävling i tävlingen. Första man och kvinna att greppa tag i kaffekopparna och behålla dem under loppet vinner. Pris: 500 kronor och en kaffeburk.
Fogarolli Espresso Sprint är en tävling i tävlingen. Första man och kvinna att greppa tag i kaffekopparna och behålla dem under loppet vinner. Pris: 500 kronor och en kaffeburk.Foto: Sprisse Nilsson
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.