Uppskattad gemenskap i Inspirationsverkstan
En efter en droppar dagens deltagare i den öppna keramikverkstaden in hos Wiveka Norvell i Östra Ingelstad och sprider ut sig på lagom avstånd från varandra i lokalen. De blir bara tre i dag, även om det hade funnits plats till dubbelt så många.
Wiveka Norvell vandrar runt mellan dem och hjälper till på olika sätt, men i mångt och mycket är de tre kvinnorna självgående.
Lena Nässil sitter koncentrerat vid drejskivan och övar upp sin teknik, medan Pia Larsson och Eva Andersson föredrar att jobba med leran på andra sätt.
– Drejning är bara en av många tekniker. Det talar man för lite om. Det märker jag på många som kommer hit. De blir förvånade över att man till exempel kan kavla också. De flesta som går på öppen verkstad drejar faktiskt inte alls, säger Wiveka Norvell.
Hösten 2015 flyttade hon och hennes sambo från Stockholm till gården på Österlen. Precis intill bostadshuset finns en länga som en gång i tiden hyste både kalvar och grisar. Här har Wiveka Norvell sin verkstad.
Även om hon har sysslat med keramik i snart 30 år har det aldrig varit något annat än en hobby och i dag lägger hon mer tid på att hjälpa andra att skapa i lera än att göra det själv.
– Jag gör en del för husbehov, men det är också väldigt kul att se andra hålla på. Jag får mycket energi av att se dem bli glada.
Den öppna verkstaden är huvudverksamheten. Fem gånger i veckan tar Wiveka Norvell emot olika grupper som jobbar med individuella projekt, varje deltagare på sin nivå.
Nybörjare får hjälp att komma i gång och de lite mer erfarna får stöd att komma vidare i sitt skapande. Inspirationsverkstan blir en plats att vara både social och kreativ på.
– Om du går en kurs via ett studieförbund måste du betala för alla gånger oavsett om du kan gå dit eller inte. Hos mig betalar du bara då du är här. En del går regelbundet varje vecka. Andra kommer lite då och då, säger Wiveka Norvell men betonar att det inte är någon drop in-verksamhet, utan kräver föranmälan.
Intresset för keramik och inte minst drejning har ökat rejält de senaste åren. Wiveka Norvells drejningskurser, som normalt sträcker sig över ett veckoslut, är fullbokade sedan länge. Det aktuella SVT-programmet Dreja är ett tecken i tiden.
– Alla säger att det beror på pandemin, men jag tycker att det har hållit på mycket längre än så. Trenden att man ska inreda sina hem med naturmaterial har lett vidare till viljan att göra sitt eget hantverk. Det har naturligtvis med hållbarhet att göra också. Sedan har pandemin skjutsat på det ytterligare, säger Wiveka Norvell.
Eva Andersson tillhör Inspirationsverkstans stammisar och har deltagit i verksamheten i nästan fyra år.
– Jag tycker om att göra saker med händerna och har bland annat stickat och broderat tidigare. Därför tänkte jag att jag skulle prova det här och här har jag blivit kvar. Jag tycker om att man kan släppa tankarna på allt annat ett tag, säger hon.
Lena Nässil och Pia Larsson anslöt så sent som i höstas men har båda hållit på med keramik tidigare.
Pia Larsson framhåller att den öppna verkstaden är ett utmärkt sätt att hålla intresset vid liv:
– Det är en väldigt fin verkstad. Här finns allt man behöver. Sedan träffar man andra också. Det är jättebra för mig som är nybliven pensionär och nyinflyttad på Österlen.