Annons

Utsedd till Sveriges bästa junior ”Känns väldigt kul!”

Anton Persson är Sveriges mest vinstrika folkracejunior. Talang råder det således ingen brist på och inte heller viljan att jobba stenhårt för att nå målet. 2024 tar sjuttonåringen från Spjutstorp nästa kliv och satsar vidare i autocross.
Spjutstorp • Publicerad 11 januari 2024
”Jag är uppväxt med en ratt i handen” säger Anton Persson som efter framgångsrika år som juniorfolkraceförare nu växlar upp och satsar på autocross.
”Jag är uppväxt med en ratt i handen” säger Anton Persson som efter framgångsrika år som juniorfolkraceförare nu växlar upp och satsar på autocross.Foto: Hannah Andersson

Av 29 körda folkracetävlingar har Anton Persson vunnit hälften och tagit sig till final i alla utom två. Det gör honom till Sveriges mest vinstrika junior 2023 - en utmärkelse som delas ut av Folkracepuls.

I helgen kliver han dessutom upp på Södra bilsportförbundets gala i Malmö för att ta emot pris för segern av Södras cup.

Anton Persson tävlar för Tomelilla motorklubb och när det inte är säsong att köra på Svampabanan kan han träna på hemmabanan framför simulatorn.
Anton Persson tävlar för Tomelilla motorklubb och när det inte är säsong att köra på Svampabanan kan han träna på hemmabanan framför simulatorn.Foto: Hannah Andersson
Annons

Visst följer Anton i sina föräldrars och två äldre bröders väl uppkörda folkracespår men han sitter själv bakom ratten och framgångarna hade aldrig varit möjliga utan en helhjärtad satsning - som innebär fler timmar i verkstaden än på banan.

– Det går inte att köra folkrace utan ett intresse för att skruva. Om mina kompisar vill träffa mig vet de att det är här hemma i verkstan som de hittar mig, säger Anton.

Av alla körda tävlingar 2023 är det två som han minns lite extra. En av dem är cupfinaltävlingen i Helsingborg som kördes till minne av hans bortgångna vän Dennis Hedström.

– Den vinsten betydde allra mest för mig.

Av åtta deltävlingar i Södras cup vann Anton sju. 2023 utsågs han till Sveriges mest vinstrika junior och pokalerna trängs hemma på rummet i Spjutstorp.
Av åtta deltävlingar i Södras cup vann Anton sju. 2023 utsågs han till Sveriges mest vinstrika junior och pokalerna trängs hemma på rummet i Spjutstorp.Foto: Hannah Andersson

En annan minnesvärd tävling är landskampen i Danmark som Anton körde i september.

– Jag är den första junioren som vunnit alla heaten. Dessutom i en Skoda Octavia - det hade danskarna väldigt roligt åt, säger Anton och ler.

Folkrace innebär minst lika mycket tid under huven som bakom ratten. Anton får värdefull support av familj och vänner under tävlingarna.
Folkrace innebär minst lika mycket tid under huven som bakom ratten. Anton får värdefull support av familj och vänner under tävlingarna.Foto: Privat

Med siktet inställt på en rallycrosskarriär tar han nästa kliv under 2024 och börjar köra autocross.

– Att börja köra rallycross redan nu hade tyvärr tagit för mycket tid från skolan, därför börjar jag med autocoss, förklarar Anton.

För den satsningen krävs sponsorer.

– Jag är otroligt tacksam för Skrot & Metallåtervinning i Sälshög som stöttat mig under många år, och för Nilssons bildelar i Smedstorp som är en ny sponsor, men jag kommer att behöva fler för att kunna satsa fullt ut!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons