Vänskapligt samarbete

Under fyra års tid, med ett uppehåll i början av pandemin, har dagverksamheten Vännen i Tomelilla gjort regelbundna besök i Tomelilla kulturhus konsthall. I fredags fick deltagarna en guidad visning av utställningen Utvalt.
Tomelilla • Publicerad 31 januari 2022
Dagverksamheten Vännen har besökt nästan alla de aktuella utställningarna på Tomelilla konsthall de senaste åren.
Dagverksamheten Vännen har besökt nästan alla de aktuella utställningarna på Tomelilla konsthall de senaste åren.

Solen skiner in på verket ”I nytt sken”, vilket får det återbrukade glaset och porslinet i ljuskronan att glittra vackert.

”Det är ju en mandelmusselform de har använt som ljushållare” upptäcker någon. ”Så påhittigt!”

Utställningen Utvalt lyfter fram handens arbete. Här finns verk skapade av bland annat trä, textil, keramik och återbruksmaterial.

Särskilt de textila verken väcker de besökande damernas intresse. De, som själva har erfarenhet av att väva, stannar länge vid trasmattorna som av Lotta Malmstens hand omvandlats till gläfsande hundar. Och vid verket ”Noragi” en jacka som är vackert lagad och dekorerad med broderitekniken sashiko av Österlenbon Takao Momiyama.

Dagverksamheten Vännen, som till vardags finns på Nybogatan i Tomelilla, vänder sig till personer med minnesproblematik.

– Besöken här på konsthallen är väldigt uppskattade av deltagarna, berättar Eva-Lill Åberg, undersköterska vid Vännens dagverksamhet.

– Och vi är väldigt glada för att ni vill besöka oss, säger Désirée Lennklo, intendent på Tomelilla konsthall.

Ibland får deltagarna själva skapa i en workshop under besöket i konsthallen, andra gånger får de, som idag, en guidad visning som inbjuder dem att associera till egna minnen och upplevelser.

– Désirée är fantastiskt duktig på att visa och berätta om utställningarna på ett sätt som engagerar deltagarna, berömmer Eva-Lill.

Ibland tar samarbetet sig andra former.

– Verket som vi köpte in efter Helene Schmitz fotoutställning här på konsthallen hänger just nu borta i Vännens lokaler, berättar Désirée.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.