Violinist med många strängar på sin lyra
P.O. Davidsson flyttade med sin familj från Karlstad till Tomelilla i somras och håller fortfarande på att bekanta sig med sin nya hembygd.
Eftersom han är violinist har han sökt sig till lokala orkesterföreningar, vilket har varit ett bra sätt att lära känna nya människor.
– Musiker är en speciell familj, framför allt om man som jag har en klassisk inriktning. Jag har jobbat med det i hela mitt liv och stått bakom notställ i många olika orkestrar.
P.O. Davidssons musikerbana tog fart under folkmusikvågen på 70-talet. Det ledde honom vidare till Regionmusiken i Karlstad och Wermland Opera, som förblev hans bas under hela yrkeslivet.
Nu hoppas han i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan förmå Österlenbor som för några decennier sedan kanske spelade fiol, cello, kontrabas eller altfiol i kommunala musikskolan att skaka liv i sina slumrande kunskaper, plocka ut instrumenten ur garderoben och börja spela tillsammans med andra igen.
Tanken är att vid fem tillfällen under våren sammanstråla på Smakbruket i Tomelilla, med start den 17 februari.
– Varför inte börja spela igen? Det ska ses som ett litet upprop. Vi får se om det finns något intresse. Jag har kört andra liknande projekt genom åren, där jag har gjort musik anpassad efter utövarnas kunskapsnivå.
Men att spela är bara den ena sidan av P.O. Davidssons stora musikintresse.
Redan som musikstudent gick han studiecirklar ledda av en skicklig instrumentmakare. Så parallellt med musicerandet har han även byggt och reparerat stråkinstrument, vilket han avser att fortsätta med framöver. Planen är att inrätta en verkstad i garaget.
– Jag taglar även stråkar. Det är lite ont om folk som gör det, för det är ganska svårt och besvärligt. Straffarbete, menar en del, men det är ett riktigt hantverk. Jag skulle vilja påstå att det är mer avancerat än att bygga en fiol.
P.O. Davidsson är också starkt musikhistoriskt intresserad. Framför allt är han nyfiken på stormaktstidens musik, både hur den lät och hur den framfördes.
Med hjälp av notfragment som överlevt från 1700-talets början arbetar han bland annat med att återskapa den musik som spelades av Karl XII:s armé. I många fall finns bara andrastämmorna bevarade, så han använder sina kunskaper för att lista ut melodislingorna.
– För mig är historisk musik som en tidsmaskin. Helt plötsligt får du ett stycke klingande liv. Det blir en del av medvetandet som du inte annars kan nå.
För närvarande bygger P.O. Davidsson dessutom en replika, det vill säga en kopia, av en fiol som bärgats från regalskeppet Kronan, som förliste utanför Öland den första juni 1676.
– Originalet låg i en stängd box. Man hittade en komplett uppsättning av vad en fiol ska ha, utom basbjälken. Det är jättespännande, för det finns inga stråkinstrument bevarade från den tiden. Hur såg stall och stämskruvar ut? Här fick vi facit.
Att detta är något som engagerar P.O. Davidsson märks tydligt när han initierat fortsätter att berätta om militärmusiken från förr samt om skillnaderna mellan dåtidens och dagens instrument.
Samtidigt medger han att det nog är ett ämne för en eller flera separata artiklar eller för de föreläsningar som han själv har planer på.
– Det skulle vara roligt att åka runt och berätta om det här, men jag har inte kommit så långt än.