Biblioteket lanserar nya satsningar under året
Ystads bibliotek har beviljats det tillfälliga stöd, ”Stärkta bibliotek”, som Kulturrådet administrerar för att öka tillgängligheten och utbudet på landets bibliotek.
Under året ska ett flertal aktiviteter för olika åldrar genomföras under parollen ”Gör din röst hörd”, som kretsar kring demokrati- och digitaliseringsfrågor. Att stadsbiblioteket för första gången blir lokal för förtidsröstning är ett inslag i denna satsning.
– Det kommer att bli jätteroligt, för då kommer vi förhoppningsvis att nå många som inte har varit här tidigare, säger bibliotekschefen Linda Willander.
Särskilt viktiga blir insatserna för att sänka trösklarna till den digitala världen, då digital kompetens behövs för att fullt ut kunna ta del av samhällsinformation och tjänster.
Det är extra betydelsefullt nu i valtider, men tyvärr är den digitala klyftan fortfarande stor, konstaterar Linda Willander, som betonar att en av bibliotekets viktigaste uppgifter är att vara en demokratisk mötesplats.
– Vi har själva många digitala tjänster, som kanske inte alla känner till. Via lånekortet kan du till exempel se film eller ladda ner e-böcker. Det behöver vi också nå ut med.
Utöver detta projekt planerar Ystads bibliotek får en lång rad programpunkter för både barn och vuxna under våren. Dels på stadsbiblioteket och dels ute i byarna, det vill säga i Svarte, Köpingebro, Glemmingebro och Löderup.
Dit hör författarbesök av Frida Boisen, Julia Tuvesson, Tone Schunnesson och Frida Skybäck.
Ystadsläkaren Anders Rosengren, Trollsländeföreningens ordförande Magnus Billqvist, Lars Jönsson från Österlenarkeologi och Marika Eriksson, som driver kvinnohistoria.com, gästar också verksamheten, den senare dagen före den internationella kvinnodagen.
– Då fångar vi upp att det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger bibliotekarien Tellervo Salomonsson.
Några av dessa arrangemang har varit inplanerade förut men flyttats på grund av pandemin. Förhoppningen är att de ska gå att genomföra den här gången. Detaljerad information om de enskilda evenemangen finns på bibliotekets hemsida.
Närmast i tiden på stadsbiblioteket ligger visningen av ett filmat föredrag med förintelseöverlevaren Lea Gleitman på Förintelsens minnesdag den 27 januari samt nästa träff i bokcirkeln ”Läs en bok – se en pjäs” den sjunde februari.
Bokcirkeln handlar denna gång om Jane Austens ”Stolthet och fördom” och deltagarna får en subventionerad biljett till pjäsversionen på Ystads teater den 19 februari.
– Cirkeln börjar bli full. Just nu har vi bara en plats av tio kvar, säger Tellervo Salomonsson.
Intresset för bokcirklar är stort och för personer som önskar starta en egen har biblioteket tagit fram särskilda bokcirkelpåsar.
– Det började vi med under kampanjen ”Läsning pågår!”. I varje kasse ligger åtta exemplar av en bok och ett litet följebrev om hur man kan diskutera kring böckerna, säger biblioteksassistenten Berith Svensson.
Under året startar Ystads bibliotek även ett generationsöverskridande biblioteksråd, som ska sammanstråla fyra gånger om året och tycka till om allt från utbud till lokalernas utformning. En del tilltänkta deltagare finns redan.
– Vi kan också fånga upp folk vid disken, för där får vi ofta frågor och önskemål, säger Berith Svensson.
– Sedan vore det även roligt att nå personer som inte besöker biblioteket, men det är ju lite svårare, tillägger Tellervo Salomonsson.