Bondens juni: Det växer så det knakar – mitt i skolavslutning och valrörelse

Det växer ovanligt fort i år. Potatisen som hade pyttegroddar för bara en månad sedan är jättestor och blommar snart.
– Jag tror att det kan bli bra i år, men jag har lärt mig att inte skörda med ögonen, säger Martin Andersson.
Löderup • Publicerad 20 juni 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Martin Andersson sprider gödning på ett av sina fält med potatis. Den växer kraftigt just nu och ska skördas i september.
Martin Andersson sprider gödning på ett av sina fält med potatis. Den växer kraftigt just nu och ska skördas i september.Foto: Helena Wennström

YA gör det femte besöket på lika många månader hos lantbrukaren Martin Andersson. Färgerna har gått från brunt till grönt. Fälten har dessemellan varit knallgula och nu lyser midsommarblommorna i rött och blått i vägkanterna.

Vattna, göda och vårda är är det som gäller i juni. Martin jobbade häromdagen på ett av fälten till närmare klockan två på natten. Det gick bra eftersom han har strålkastare på traktorn och det inte föll dagg. På så vis fick han tid nästa dag till yngsta dottern Amandas skolavslutning.

Hon slutar sexan i Löderup och börjar till hösten på Norreportskolan i Ystad. För att fira samlas familjen till lunch med hamburgare, jordgubbar och glass. Farmor Eva serverar och familjens fjärde hund, schäfervalpen Astra, skuttar runt men blir infångad av Amandas storasyster Olivia.

Ungdomsfotbollsspelarna i Liga får blåklint att sälja till midsommar. Martin Andersson kollar in fältet tillsammans med döttrarna Olivia och Amanda samt deras kusin Rosalie (längst fram) som spelar i ett av lagen.
Ungdomsfotbollsspelarna i Liga får blåklint att sälja till midsommar. Martin Andersson kollar in fältet tillsammans med döttrarna Olivia och Amanda samt deras kusin Rosalie (längst fram) som spelar i ett av lagen.Foto: Helena Wennström

– Lite lyx i vardagen, det betyder mycket, säger Martin Andersson som sitter i traktorn igen när YA kommer.

Det är bara att kliva upp på det lilla sätet bredvid honom och göra intervjun när han lastat tre säckar gödning för att boosta potatisen. Vi kör förbi fälten med spenat och lök, som tagit sig rejält sedan i maj.

Det går två säckar gödning åt gången i spridaren. Martin Andersson skär upp dem i botten och påpekar att det är noga med att man inte får stå under hängande last.
Det går två säckar gödning åt gången i spridaren. Martin Andersson skär upp dem i botten och påpekar att det är noga med att man inte får stå under hängande last.Foto: Helena Wennström

– Vänta bara tills du får se potatisen! säger Martin.

Han har rätt. I mitten på maj, då vi var på samma fält, grävde han upp en nysatt potatis och visade de små groddarna. Nu är plantorna stora och det är många, små knölar på gång. Om en vecka kan det blomma.

För drygt en månad sedan låg här en sättpotatis med små groddar i marken. Nu växer det rejält. Martin Andersson sätter tillbaka plantan i marken efter titten.
För drygt en månad sedan låg här en sättpotatis med små groddar i marken. Nu växer det rejält. Martin Andersson sätter tillbaka plantan i marken efter titten.Foto: Helena Wennström

Vädret har varit gynnsamt hittills i år. Det regn som fallit har gjort nytta och värmen anländer i lagom takt.

Gödningen han sprider den här dagen kommer perfekt före söndagens regn på 20–25 millimeter för att göra bäst nytta. Martin Andersson har konstant koll på väderleksrapporterna för att parera ensilageskörd, bevattning, ogräsbekämpning och gödning.

– Potatisen växte nog 20–25 centimeter på en vecka, det har växt ovanligt fort i år, säger han.

Händer inget ofördelaktigt ser det ut att kunna bli bra skördar. Men osvuret är alltid bäst i den här branschen. I juli väntar rapsskörden. Då kan en hagelskur eller kraftig blåst göra att fröna faller till marken innan han har hunnit få dem i tröskan.

Ett ton på marken per hektar innebär minus på 8 000 kronor med dagens höga producentpriser. Stora skördeförluster kan medföra intäktsbortfall på 100 000-tals kronor.

Farmor Eva Andersson bjuder sondottern Amanda och hennes pappa Martin på glass och jordgubbar eftersom det är skolavslutning i Löderup.
Farmor Eva Andersson bjuder sondottern Amanda och hennes pappa Martin på glass och jordgubbar eftersom det är skolavslutning i Löderup.Foto: Helena Wennström

Utanför föräldrarnas hus upplåter han mark och sår blåklint till ungdomsfotbollen i Liga 06. På onsdagskvällen samlas ungdomarna i lagen för att fika, umgås och bunta blåklint. De säljer blommorna till midsommar för att få in pengar till sin verksamhet.

Vi svänger ut med traktorn på kustvägen för att fortsätta att sprida gödning på ett annat fält. I en kurva är Martin särskilt noga med sikten nu i turistsäsongen innan han tar av in på markvägen. En traktor på vägen lockar en del bilister att köra om fortare än kvickt.

Lillasyster Amanda har just slutat sexan och byter skola till hösten. Pappa Martin gratulerar medan storasyster Olivia håller ordning på familjens nya valp.
Lillasyster Amanda har just slutat sexan och byter skola till hösten. Pappa Martin gratulerar medan storasyster Olivia håller ordning på familjens nya valp.Foto: Helena Wennström

– Jag trodde att folk skulle ta det lugnt när de har semester, men tvärtom, de tycks ha bråttom. De kör om fast det är farligt. Ibland blir jag helt paff, säger han.

Samtidigt som han har högsäsong i jordbruket drar valrörelsen i gång. Martin Andersson står på andra plats för Centerpartiet i kommunvalet. Han vill vara med och påverka i politiken, men väljarna får inte se honom dela ut flygblad på gågatan i Ystad.

Dags för Martin Andersson att sprida gödning. I bakgrunden 147 balar med nyskördad ensilage som blir foder till köttdjuren i vinter.
Dags för Martin Andersson att sprida gödning. I bakgrunden 147 balar med nyskördad ensilage som blir foder till köttdjuren i vinter.Foto: Helena Wennström

– Jag bidrar på annat sätt genom att visa ett hållbart jordbruk offentligt i olika sammanhang. På det sättet är jag en reklampelare för partiet. Alla andra årstider kan jag delta i möten, säger han.

Fakta

Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 45 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 15 och 13 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.