Ystad

Chokladmakare startar produktion i brandstation

Den forna brandstationen i Löderup har fått nya ägare. Till hösten drar de i gång chokladtillverkning från egen odling på Fiji. Men redan i påsk blir det utställning med fyra danska konstnärer.
Publicerad 7 april 2022
Det har blivit många besök på Fiji sedan makarna Olsen först kom i kontakt med landet för 15 år sedan. Intressant nog visste inte alla där att choklad var slutprodukten av en kakaoböna, även om de kände till själva växten. Men nu har de fått smaka slutprodukten.
Det har blivit många besök på Fiji sedan makarna Olsen först kom i kontakt med landet för 15 år sedan. Intressant nog visste inte alla där att choklad var slutprodukten av en kakaoböna, även om de kände till själva växten. Men nu har de fått smaka slutprodukten.Foto: Privat

Efter många år i Långeröd utanför Hörby har makarna Michael och Jytte Olsen hittat ett nytt hem i Löderups före detta brandstation, där de inom kort även startar en småskalig chokladfabrik.

Tanken är också erbjuda kurser och event med chokladen i centrum.

Men i väntan på att alla tillstånd ska bli klara blir det första publika arrangemanget något helt annat: en utställning med fyra danska konstnärer.

Den är öppen mellan långfredagen och annandagen samt även under det därpå följande veckoslutet.

En av utställarna, Jørn Henrik Olsen, är Michael Olsens storebror och likt Agnete Kofoed Petersen och Inge Lindegaard, som också medverkar, är han professionell konstnär.

Ingrid Solvi kommer ursprungligen från Norge och är till skillnad från de andra amatör, men hon är utbildad modedesigner och håller också hög kvalitet.

– Vi känner dem allihop och hoppas att det kommer mycket folk. Beroende på hur utfallet blir kan vi tänka oss att ha en utställning även nästa påsk och då kombinera det med chokladförsäljning, säger Michael Olsen.

Jytte och Michael Olsen driver en egen kakaoodling på Fiji, i nära samarbete med lokalbefolkningen. Farmen heter ”Olsen Farm Fiji”. Hittills har bönorna exporterats till andra chokladproducenter, men snart startar de egen kommersiell chokladproduktion.
Jytte och Michael Olsen driver en egen kakaoodling på Fiji, i nära samarbete med lokalbefolkningen. Farmen heter ”Olsen Farm Fiji”. Hittills har bönorna exporterats till andra chokladproducenter, men snart startar de egen kommersiell chokladproduktion.Foto: Johan Bentzel

Makarna Olsen sällar sig ju snart till den växande skaran chokladmakare på Österlen, men till skillnad från de flesta andra kan de med säkerhet säga att de har full kontroll över hela produktionskedjan.

Tillsammans med sina två döttrar äger de nämligen en egen kakaofarm i Namau på Fiji, som de kallar ”Olsen Farm Fiji”.

De är noga med att inte kalla farmen för en plantage, för det ger fel associationer.

Kakaoträden står omgivna av en mängd andra växter och träd mitt i den frodiga regnskogen. De är alltså ett naturligt inslag och inte något som inkräktar på den övriga miljön.

– Vi har båda vuxit upp på bondgårdar, så odling och lantbruk är inte främmande för oss. Jag tror vi är de enda i Norden som gör choklad från egen odling. Vanligtvis handlar det ju om flera steg. Du har bonden, uppköparen, exportören, grossisten, tillverkaren av chokladmassan, försäljaren och slutligen pralinproducenten. Det är minst sju led. I vårt fall finns det bara ett, säger Michael Olsen.

Han har varit verksam inom mejeribranschen i över 40 år och har under en stor del av yrkeslivet ägnat sig åt att starta nya livsmedelsanläggningar runt om i världen, först som anställd men numera som frilansande konsult.

2007 läste han en tidningsartikel om det svenska biståndsprojektet Cocoa Bello, som bedrev verksamhet på Fiji med inriktning mot choklad, och kände att han nog skulle kunna bidra.

Råvaran var ny för honom, men han hade stor erfarenhet av att bedriva livsmedelsprojekt utomlands.

Det blev den första kontakten och för att göra en lång historia kort ledde engagemanget till att makarna Olsen köpte regnskog på Fiji och lärde känna lokalbefolkningen.

Det lade grunden till ett nära samarbete och en verksamhet som de finansierar helt ur egen ficka. Tre personer jobbar i dag heltid på farmen och en är halvtidsanställd.

– Tillsammans har vi utvecklat en process som gör att vi får en mycket fin kvalitet på bönorna. Tanken är att verksamheten så småningom ska bära sig själv, säger Jytte Olsen.

Jytte Olsen har experimenterat länge med chokladtillverkning för privat bruk, men inom kort hoppas hon kunna börja sälja sina produkter även till allmänheten. Chokladfabriken drar i gång så fort alla tillstånd är på plats, sannolikt under hösten.
Jytte Olsen har experimenterat länge med chokladtillverkning för privat bruk, men inom kort hoppas hon kunna börja sälja sina produkter även till allmänheten. Chokladfabriken drar i gång så fort alla tillstånd är på plats, sannolikt under hösten.Foto: Johan Bentzel

Hittills har bönorna exporterats och sålts till en chokladproducent på Bornholm, men det långsiktiga målet har alltid varit att i första hand använda dem till egen produktion.

Jytte Olsen har under många år experimenterat med chokladtillverkning för husbehov och har tagit fram en lång rad välsmakande varianter. Hennes förhoppning är att starta den kommersiella produktionen under hösten:

– Grannar och folk som kommer förbi undrar när vi ska dra i gång och jag brukar svara att de får ha lite tålamod. Vi har haft ett första möte med kommunen som var mycket positivt. Jag hade kanske hoppats på att komma i gång lite tidigare, men det får ta den tid det tar.

Brandstationen i Löderup byggdes på 1960-talet, även om tornet är ännu äldre och flyttades från den brandstation som fanns tidigare. Byggnaden användes till sitt ursprungliga syfte fram till 2010 och byggdes därefter om. Nu blir den bostad och chokladfabrik.
Brandstationen i Löderup byggdes på 1960-talet, även om tornet är ännu äldre och flyttades från den brandstation som fanns tidigare. Byggnaden användes till sitt ursprungliga syfte fram till 2010 och byggdes därefter om. Nu blir den bostad och chokladfabrik.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.