Annons
Ystad
Trädgård

Dahliafarmen växer

Dahlians tid är här - den älskade blomman som uppskattas för sin generositet och sin variationsrikedom. Hos Dahliafarmen finns inte mindre än 1500 plantor och det är nu de blommar som bäst.
Löderup • Publicerad 22 augusti 2023
Inför årets säsong på Dahliafarmen har inspirationsträdgården växt och butiken utvecklats.
Inför årets säsong på Dahliafarmen har inspirationsträdgården växt och butiken utvecklats.Foto: Hannah Andersson

2022 inleddes det hårda arbetet med att förvandla den 4000 kvadratmeter stora vildvuxna tomten till en inspirationsträdgård för dahlior. Nu vallfärdar besökarna till Ulrika Grönlund och Tim Dujmovics blomstrande paradis.

– Vi har haft intensiva veckor med 400-500 besökare per dag, nu har det lugnat sig lite, konstaterar Ulrika medan hon stökar i trädgårdscaféet kök.

Trädgårdscaféet är en nyhet för året, liksom cirkusringen och de sex upphöjda rabatterna som bjuder besökarna på ännu mer inspiration.

bild 1/8
Inför årets säsong har inspirationsträdgården växt och butiken utvecklats.
Dahliafarmen en av de första odlare i Sverige som säljer svenskodlade knölar. ”I år har vi jobbat med fler ovanliga sorter”, berättar Ulrika.
Cirkusringen, som erbjuder både sittplats och ännu mer inspiration, är en annan nyhet för säsongen.
Nytt för i år är trädgårdscaféet som serverar hembakat. Morotskakan är en av besökarnas favoriter.
Dahliafarmen, som är belägen norr om kustvägen mellan Kåseberga och Löderups strandbad, är öppen varje dag i augusti och alla helger i september.
I inspirationsrabatterna visas hur dahlian kan samplanteras med andra växter - och till och med har en plats i köksträdgården tillsammans med dill och grönkål.
Efter att Dahliafarmen varit reportageinnehåll i flertalet magasin och synts i ett avsnitt av Karl Fredrik på Österlen har ännu fler fått upp ögonen för Ulrika Grönlunds inspirationsträdgård för dahlior.
Självklart finns Ulrikas bok ”Dahlia : 222 sorter, odling, skötsel och inspiration” att köpa i butiken.
Inför årets säsong har inspirationsträdgården växt och butiken utvecklats.
Dahliafarmen en av de första odlare i Sverige som säljer svenskodlade knölar. ”I år har vi jobbat med fler ovanliga sorter”, berättar Ulrika.
Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons