GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hälsa

Gå, jogga, rulla eller spring för en god sak

För andra året arrangeras Mustaschmilen i syfte att dra in pengar till Mustaschkampen. Anki Römbo har deltagit i det virtuella loppet båda åren.
Ystad • Publicerad 18 november 2021 • Uppdaterad 19 november 2021
Anki Römbo deltar i Mustaschmilen för andra året.
Anki Römbo deltar i Mustaschmilen för andra året.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. En tidig upptäckt räddar liv, därför jobbar Prostatacancerförbundet för att lyfta medvetandet kring prostatacancer genom den årligen återkommande kampanjen Mustaschkampen.

Mustaschmilen är ett virtuellt lopp som startade förra året med syfte att få folk i rörelse, belysa vikten av ett aktivt liv för en bättre hälsa och samtidigt sprida kunskapen om prostatacancer och dra in pengar till Mustaschkampen.

Förra året lockade loppet 1800 deltagare. I år hoppas Spring för varandra, som arrangerar Mustaschmilen i samarbete med Prostatacancerförbundet, på några hundra fler deltagare.

Mustaschmilen är ett virtuellt lopp på 10 kilometer som tar plats när och var du vill under november månad. Alla deltar utifrån sina egna förutsättningar och du väljer själv om du vill springa/jogga/gå/rulla dina 10 kilometer, samt om du gör det vid ett tillfälle eller väljer att dela upp sträckan på flera dagar.

En av årets deltagare är Anki Römbo som bor i Ystad. Anki deltar för andra året.

– Jag fick veta att en av mina före detta kollegor skulle springa Mustaschmilen förra året och blev nyfiken på loppet så jag letade upp evenemanget på Facebook och tänkte att det där skulle ju jag också kunna göra, berättar Anki.

– Jag tycker det är viktigt att stötta forskningen för en cancerform som inte bara ställer livet på ända för de som drabbas, utan även för alla runtomkring.

En knäskada hindrar Anki från att springa, så hon valde att gå Mustaschmilen.

– Det var en solig dag så jag valde att ge mig ut på en långpromenad längs havet bort mot Svarte, men det går ju lika bra att dela upp sträckan på flera tillfällen, poängterar hon.

Anki är en aktiv vardagsmotionär som utövar både landsvägscykling och spinning.

– Nu är det slutcyklat utomhus för säsongen för min del, men jag har köpt en trainer som gör det möjligt att fortsätta träna inomhus hela vintern, berättar Anki.

Hon har både deltagit i Bjäre Runt och Vätternrundan och ser fram emot cykelsäsongen 2022.

Mustaschmilen rekommenderar hon gärna fler att delta i.

– Det är en kul grej som ger extra pepp i vardagsmotionen och som dessutom bidrar till en god sak!

Mustaschmilen pågår november månad ut så det finns fortfarande möjlighet att delta. Information om anmälan finns på Mustaschkampens webbsida.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.