Gott Liv sprider musik och glädje till äldre
Tomelillamusikern P.O. Davidsson slår sig ner vid pianot och smyger i gång sitt framträdande på Bellevuehemmet i Ystad. Under tiden fylls lokalen på med allt fler av de boende, som intresserat tar del av musiken.
En kvinna tar själv upp tonen och börjar sjunga med. Hennes tonsäkerhet vittnar om att hon nog har sjungit en hel del i sitt liv. Texterna sitter också som en smäck.
Efter en stund tar P.O. Davidsson upp nyckelharpan i stället och därefter är det dags att dra stråken över en fiol. Han berättar att han har byggt fiolen själv för 48 år sedan utifrån de då senaste rönen inom Stradivariusforskningen.
– Det är det bästa instrument jag har hållit i mina händer. Botten i fiolen är tagen ur ett träd från den gård där jag bodde som barn. Så jag brukar säga att fiolen och jag har vuxit upp på samma ställe. Det är svårslaget, tror jag.
”Det betyder ju så mycket för de äldre. Det ger en stund av glädje och gemenskap. Musiken väcker också många minnen.”Angelica Bäckström, Medborgarskolan
Besöket på Bellevuehemmet är en del av välgörenhetsprojektet Gott Liv, som under ett par års tid ska sprida olika kulturevenemang till de totalt 20 särskilda boendena i Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
Den här dagen bjuder P.O. Davidsson främst på traditionell spelmansmusik, men han har ytterligare ett ess i rockärmen.
– Jag ska testa en rolig grej. Jag har övat in några gamla tv-signaturmelodier, för jag tänker att det kan vara bra terapeutiskt, att det kanske väcker några minnen till liv.
Det ursprungliga initiativet till Gott Liv togs av Anders Nilsson, Ystad Saltsjöbad, och Henrietta Hansson, Sparbanken Syd, vars företag har gått in med vardera 100 000 kronor i projektet.
Pengar har också kommit in via andra sponsorer och insamlingskampanjer.
Medborgarskolan håller i de praktiska bitarna. I skrivande stund är fem musiker engagerade i projektet och under sommaren tillkommer studenter från musikhögskolan i Malmö. Kontakter har också tagits med teater- och dansgrupper.
Siktet är inställt på närmare 800 olika aktiviteter.
– Premiärspelningen hade vi kring midsommar förra året och sedan har det bara rullat på. Det blir mycket spelningar av det och vi håller på tills pengarna tar slut. Jag tror att vi kan fortsätta i vart fall ett halvår in på nästa år, säger Angelica Bäckström, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan.
Responsen från de särskilda boendena har varit mycket positiv. De flesta har begränsat utrymme i budgeten för att arvodera externa musiker eller skådespelare.
– Nu erbjuds de det helt gratis, vilket de tycker är helt fantastiskt. Det betyder ju så mycket för de äldre. Det ger en stund av glädje och gemenskap. Musiken väcker också många minnen och leder till flera samtal under resten av dagen, säger Angelica Bäckström.
P.O. Davidsson, som har varit professionell musiker i hela sitt yrkesliv, kom med i Gott Liv strax före jul förra året. Hittills har han besökt två särskilda boenden i Tomelilla och lika många i Simrishamn. Det har även blivit besök i Ystad och Löderup.
– Det är trevligt att vara ute och spela. Samtidigt gör man en god gärning. För mig blir det också ett bra sätt att komma ut och se mig omkring. Jag har ju inte bott här så länge. Nu kan jag se vilket äldreboende jag själv ska välja sedan, säger han med ett leende.
Gott Liv gick nyligen in i en ny fas, som går ut på att rädda matsvinn från livsmedelsbutikerna, tillaga maten och servera den till behövande i närområdet. Men det är en annan historia.