GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eldsjälar

Hembygdsförening firar 90 år med stor familjefest

Vid en hejdundrande hembygdsfest med mjölkbar och hästkapplöpning såg Ljunits och Herrestads Hembygdsförening dagens ljus för 90 år sedan. Jubileet firas den 14 augusti med en förhoppningsvis minst lika härlig familjedag.
Publicerad 4 augusti 2022
Delar av det aktivt engagerade gänget i Ljunits och Herrestads Hembygdsförening: Eva Kristensson, Lisbeth Klinga, Lennart Hansson och Anna-Stina Hultgren Lööw. De hoppas att många vill komma till familjedagen den 14 augusti, då föreningen firar sitt 90-årsjubileum.
Delar av det aktivt engagerade gänget i Ljunits och Herrestads Hembygdsförening: Eva Kristensson, Lisbeth Klinga, Lennart Hansson och Anna-Stina Hultgren Lööw. De hoppas att många vill komma till familjedagen den 14 augusti, då föreningen firar sitt 90-årsjubileum.

Ljunits och Herrestads i Hembygdsförening och dess hembygdsmuseum i Stora Herrestad hålls vid liv av en samling engagerade eldsjälar och det var min själ även en eld som, i vart fall indirekt, var den tändande gnistan till verksamheten redan för över 200 år sedan.

1798 brann nämligen nästan hela Stora Herrestad ner till grunden, däribland det gästgiveri som stod där hembygdsmuseet i dag ligger. 1802 byggdes i stället ett tingshus på platsen och det blev senare en arbetarbostad åt säteriets folk. 1943 köpte hembygdsföreningen byggnaden för 2 000 kronor och fyra år senare öppnades museet i lokalerna.

Men här och nu är det årtalet 1932 som har störst betydelse. Det var nämligen då som själva föreningen grundades. Det skedde under en praktfull hembygdsfest i Lyckås den 14 augusti, då en styrelse på totalt 30 personer från samtliga 17 berörda socknar i de två häraderna utsågs.

På samma datum i år firar hembygdsföreningen sitt 90-årsjubileum med en familjefest vid museet i Stora Herrestad.

Evenemanget inleds klockan 10 med en friluftsgudstjänst, som leds av kyrkoherde Jonas Ahlner. Kuriosa i sammanhanget är att hans farfar, August Ahlner, var präst i bygden på 30-talet. Han var engagerad i hembygdsfrågor och höll till och med ett föredrag vid nämnda hembygdsfest i Lyckås.

– Det är spännande att det går runt mellan generationerna, säger Lisbeth Klinga, en av eldsjälarna i hembygdsföreningen.

Fram till firandet den 14 augusti har hembygdsmuseet öppet lördagar och söndagar klockan 13–16. Fjorårets specialutställning om gamla leksaker finns att beskåda även i år.
Fram till firandet den 14 augusti har hembygdsmuseet öppet lördagar och söndagar klockan 13–16. Fjorårets specialutställning om gamla leksaker finns att beskåda även i år.

Klockan 11 blir det invigningstal följt av musik och klädparad. Ungefär en halvtimme senare börjar en utställning med veteranfordon och från cirka klockan 12 och framåt visar hantverkare sina alster. Besökarna kan också prova på att göra eget hantverk under handledning av Anders Angel, Inga-Lill Nilsson och Nils-Thore Nilsson.

Under dagen blir det även en lång rad andra aktiviteter, däribland lotteri och lekar. Museet är förstås också öppet.

Även byalaget och Stora Köpinge församling anordnar aktiviteter och kaféet Glutenfria Paradiset har extraöppet.

– Hela byn är med på arrangemanget, säger Lisbeth Klinga, som hoppas på vackert väder men tillägger att det vid regn går att flytta delar av aktiviteterna inomhus.

Årets upplaga av hembygdsföreningens skrift ”Våra Härader”, som alla medlemmar får, pryds av den ursprungliga annonsen om hembygdsfesten i Lyckås 1932, inklusive dess digra program.

Känt sedan länge var att det bjöds på iskall mjölk i mjölkbaren, en ren lyx på den tiden. Däremot var det en nyhet för dagens medlemmar att hembygdsfesten inleddes med hästkapplöpning med häradernas bästa ryttare.

Det passar ju bra med tanke på den käpphästtävling som hålls klockan 14 på familjedagen, framhåller Lisbeth Klinga.

– Trots att vi inte kände till hästkapplöpningen sedan tidigare hade vi redan bestämt oss för att ha käpphästtävling både på midsommar och på familjedagen. Någonstans var det väl någon som viskade det till oss. Vi hoppas också att det ska locka lite yngre besökare.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.