Hon basar över betodlarna: ”Marknaden ser bra ut”
Skörden blir bra, större än man först trodde, konstaterar Ida Lindell, ny generalsekreterare för branschorganisationen Betodlarna. Det är både tyngre betor och högre sockerhalt än prognoserna visade i höstas.
Hon kollar sockerbetorna i stukan hos Ingemar Gerhardsson i Örum som just ska lastas och fraktas till sockerbruket. Det är bara drygt tre veckor kvar innan bruket lite försenat stänger för säsongen.
– Det ser jättefint ut, betorna är torra och fina, säger hon.
Det ligger 800 ton i stukan. Daniel Andersson kör den stora gula renslastaren, en relativt ny maskin som det bara finns två av på Österlen. Bredvid står ett lastbilsekipage och bakom på vägen väntar ytterligare ett.
– Det tar tio, femton minuter att fylla lastbilen och släpet med 40 ton, säger Daniel Andersson.
Han kör renslastaren i krypfart från den ena änden av stukan till den andra. Ett brett upplockarbord rullar in under betorna. De transporteras in i maskinen och rensas från jord, blast och skräp innan transportbandet för dem vidare till lastbilen. Det är många moment för Daniel Andersson att hålla koll på.
Sedan några år sköts alla betleveranser av transportgrupper som anlitas av Nordic Sugar, ägare till landets enda kvarvarande sockerbruk i Örtofta. En av grupperna på Österlen är Tureholms maskinstation och Vallby gräv & schakt som Daniel Andersson kör för. De samarbetar med andra åkerier och lantbrukare.
– Trots att renslastaren är en stor maskin är det här skonsamt för marken, förklarar Ida Lindell.
Tidigare körde lastmaskiner fram och tillbaka över åkern, vilket packade marken mer och kunde medföra att skörden året efter blev sämre. Dessutom får den nya maskinen bort mycket jord från betorna.
Odlingen av sockerbetor har förändrats på flera sätt de senaste åren. Det är inte bara transporterna som har blivit effektivare. Betodlingen har avreglerats samtidigt som antalet odlare minskat och koncentrerats till Skåne.
– Från 2021 till i år går vi från drygt 1 000 till knappt 900 odlare. Samtidigt ökar arealen med drygt 1 000 hektar, säger Ida Lindell.
En av dem som sår mer i månadsskiftet mars-april i år är Ingemar Gerhardsson. Den här säsongen hade han elva hektar sockerbetor.
Fram till 2017 var betodlingen reglerad av EU. Nu är kvoterna som reglerade hur mycket varje land fick producera och sockerstöden borta. Svenska sockerbetsodlare konkurrerar med alla andra till världsmarknadspris.
”Marknaden för socker ser bra ut framöver.”Ida Lindell, Betodlarna
Socker är ett av få livsmedel där Sverige är självförsörjande. Andra är vete och morötter.
– Marknaden för socker ser bra ut framöver, säger Ida Lindell.
På ett sätt ökar ändå osäkerheten för odlarna, menar hon. Det finns färre och färre godkända kemiska preparat att bekämpa ogräs och framför allt insekter med.
– De få medel som finns hanterar inte problemen lika effektivt. Då krävs andra odlingsåtgärder.
Sockerbetorna är bra för lantbrukarnas växtföljd. Jorden blir hälsosammare och sjukdomarna färre om man varierar med olika grödor varje år.
Betodlingen minskar dessutom risken för läckage av näringsämnen från åkrarna under vintern.
– Det är ett bra sätt att ha marken bevuxen så stor del av året som möjligt. Få andra grödor växer så sent på året och tar upp näring, säger Ida Lindell.
Det är också tack vare att betorna fortsätter att växa ända in i oktober som det blir så bra skörd den här säsongen. En kall vår och torr försommar följdes av en varm höst då de växte bra.