Ystad

Hon basar över betodlarna: ”Marknaden ser bra ut”

Betkampanjen går in i slutspurten. Ett väloljat maskineri sköter transporterna från Österlen till Örtofta: stora maskiner rensar och lastar på lastbilar som går i skytteltrafik.
Svenskt socker har framtiden för sig – nästa säsong ökar arealen.
Örum • Publicerad 13 januari 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Ida Lindell är ny generalsekreterare för föreningen Betodlarna. Tidigare har hon varit rådgivare på Hushållningssällskapet.
Ida Lindell är ny generalsekreterare för föreningen Betodlarna. Tidigare har hon varit rådgivare på Hushållningssällskapet.Foto: Sprisse Nilsson

Skörden blir bra, större än man först trodde, konstaterar Ida Lindell, ny generalsekreterare för branschorganisationen Betodlarna. Det är både tyngre betor och högre sockerhalt än prognoserna visade i höstas.

Hon kollar sockerbetorna i stukan hos Ingemar Gerhardsson i Örum som just ska lastas och fraktas till sockerbruket. Det är bara drygt tre veckor kvar innan bruket lite försenat stänger för säsongen.

– Det ser jättefint ut, betorna är torra och fina, säger hon.

Det ligger 800 ton i stukan. Daniel Andersson kör den stora gula renslastaren, en relativt ny maskin som det bara finns två av på Österlen. Bredvid står ett lastbilsekipage och bakom på vägen väntar ytterligare ett.

Via transportbandet på den självgående renslastaren lastas 40 ton sockerbetor snabbt i lastbilsekipaget.
Via transportbandet på den självgående renslastaren lastas 40 ton sockerbetor snabbt i lastbilsekipaget.Foto: Sprisse Nilsson

– Det tar tio, femton minuter att fylla lastbilen och släpet med 40 ton, säger Daniel Andersson.

Han kör renslastaren i krypfart från den ena änden av stukan till den andra. Ett brett upplockarbord rullar in under betorna. De transporteras in i maskinen och rensas från jord, blast och skräp innan transportbandet för dem vidare till lastbilen. Det är många moment för Daniel Andersson att hålla koll på.

Det är mycket att hålla koll på för Daniel Andersson som kör renslastaren, en ovanlig maskin.
Det är mycket att hålla koll på för Daniel Andersson som kör renslastaren, en ovanlig maskin.Foto: Sprisse Nilsson

Sedan några år sköts alla betleveranser av transportgrupper som anlitas av Nordic Sugar, ägare till landets enda kvarvarande sockerbruk i Örtofta. En av grupperna på Österlen är Tureholms maskinstation och Vallby gräv & schakt som Daniel Andersson kör för. De samarbetar med andra åkerier och lantbrukare.

– Trots att renslastaren är en stor maskin är det här skonsamt för marken, förklarar Ida Lindell.

Sockerbetorna lagrades under fiberduk efter det att de togs upp förra året. Det har klarat sig fint, trots rejält med minusgrader.
Sockerbetorna lagrades under fiberduk efter det att de togs upp förra året. Det har klarat sig fint, trots rejält med minusgrader.Foto: Sprisse Nilsson

Tidigare körde lastmaskiner fram och tillbaka över åkern, vilket packade marken mer och kunde medföra att skörden året efter blev sämre. Dessutom får den nya maskinen bort mycket jord från betorna.

Odlingen av sockerbetor har förändrats på flera sätt de senaste åren. Det är inte bara transporterna som har blivit effektivare. Betodlingen har avreglerats samtidigt som antalet odlare minskat och koncentrerats till Skåne.

Johan Lennartsson väntar på att få köra sitt tredje betlass för dagen till Örtofta. ”Det är bekvämt. Jag behöver bara gå ut och kolla lite då och då”, säger han.
Johan Lennartsson väntar på att få köra sitt tredje betlass för dagen till Örtofta. ”Det är bekvämt. Jag behöver bara gå ut och kolla lite då och då”, säger han.Foto: Sprisse Nilsson

– Från 2021 till i år går vi från drygt 1 000 till knappt 900 odlare. Samtidigt ökar arealen med drygt 1 000 hektar, säger Ida Lindell.

En av dem som sår mer i månadsskiftet mars-april i år är Ingemar Gerhardsson. Den här säsongen hade han elva hektar sockerbetor.

Odlarna blir färre men arealen med sockerbetor växer, konstaterar Ida Lindell, generalsekreterare för Betodlarna.
Odlarna blir färre men arealen med sockerbetor växer, konstaterar Ida Lindell, generalsekreterare för Betodlarna.Foto: Sprisse Nilsson

Fram till 2017 var betodlingen reglerad av EU. Nu är kvoterna som reglerade hur mycket varje land fick producera och sockerstöden borta. Svenska sockerbetsodlare konkurrerar med alla andra till världsmarknadspris.

”Marknaden för socker ser bra ut framöver.”
Ida Lindell, Betodlarna

Socker är ett av få livsmedel där Sverige är självförsörjande. Andra är vete och morötter.

– Marknaden för socker ser bra ut framöver, säger Ida Lindell.

På ett sätt ökar ändå osäkerheten för odlarna, menar hon. Det finns färre och färre godkända kemiska preparat att bekämpa ogräs och framför allt insekter med.

– De få medel som finns hanterar inte problemen lika effektivt. Då krävs andra odlingsåtgärder.

Lastbil på lastbil kör med betor till sockerbruket i Örtofta. Kampanjen har förlängts lite på grund av stor skörd.
Lastbil på lastbil kör med betor till sockerbruket i Örtofta. Kampanjen har förlängts lite på grund av stor skörd.Foto: Sprisse Nilsson

Sockerbetorna är bra för lantbrukarnas växtföljd. Jorden blir hälsosammare och sjukdomarna färre om man varierar med olika grödor varje år.

Betodlingen minskar dessutom risken för läckage av näringsämnen från åkrarna under vintern.

Med hjälp av den stora skruven transporteras sockerbetorna vidare in i renslastaren.
Med hjälp av den stora skruven transporteras sockerbetorna vidare in i renslastaren.Foto: Sprisse Nilsson

– Det är ett bra sätt att ha marken bevuxen så stor del av året som möjligt. Få andra grödor växer så sent på året och tar upp näring, säger Ida Lindell.

Det är också tack vare att betorna fortsätter att växa ända in i oktober som det blir så bra skörd den här säsongen. En kall vår och torr försommar följdes av en varm höst då de växte bra.

Ida Lindell blev generalsekreterare för Betodlarna i november i fjor.
Ida Lindell blev generalsekreterare för Betodlarna i november i fjor.Foto: Sprisse Nilsson
Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.