Annons
Ystad

Invigning av satsning på fritidsbibliotek

På lördag är det äntligen dags! Då invigs det nya Fritidsbiblioteket i Åvallaparken i Ystad - en container fullpackad med kul saker för en aktiv fritid.
Ystad • Publicerad 27 mars 2023
Insamlingen av prylar till Fritidsbiblioteket i Ystad har gått bra. Många har velat bidra och det kommer även fortsättningsvis att samlas in saker för att fylla på containern. ”Många tänker sport men fritid är bredare än så, vi skulle gärna vilja få in fler friluftsprylar, som exempelvis tält och sovsäckar” säger Alexander Strömberg.
Insamlingen av prylar till Fritidsbiblioteket i Ystad har gått bra. Många har velat bidra och det kommer även fortsättningsvis att samlas in saker för att fylla på containern. ”Många tänker sport men fritid är bredare än så, vi skulle gärna vilja få in fler friluftsprylar, som exempelvis tält och sovsäckar” säger Alexander Strömberg.Foto: Hannah Andersson

Idén har några år på nacken och Alexander Strömberg, fritidskonsulent på kultur- och fritidsförvaltningen i Ystad, gläds åt att den nu äntligen förverkligas i ett samarbete mellan kommunen och KFUM Ystad.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att komma igång! säger Alexander och berättar att utlåningen kommer att skötas av gymnasieungdomar.

Insamlingen av prylar till Fritidsbiblioteket fortsätter. Insamlingskärl finns på SYSAVs central i Hedeskoga, utanför KFUM-huset på regementsområdet och på Spaljégatan 12.
Insamlingen av prylar till Fritidsbiblioteket fortsätter. Insamlingskärl finns på SYSAVs central i Hedeskoga, utanför KFUM-huset på regementsområdet och på Spaljégatan 12.Foto: Hannah Andersson
Annons

Alla kan låna prylar genom att lämna namn och telefonnummer.

– Det ska vara så enkelt som möjligt.

Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för en aktiv fritid för alla och göra idrotten tillgänglig för fler.

– Men även att skapa mer liv och rörelse i Åvallaparken, berättar Alexander.

Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för en aktiv fritid för alla men också att skapa mer aktivitet i Åvallaparken.
Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för en aktiv fritid för alla men också att skapa mer aktivitet i Åvallaparken.Foto: Hannah Andersson

Det är nämligen där Fritidsbiblioteket, i form av en blå container, är placerat. Platsen är strategiskt vald, i ett område med ett stort flöde av ungdomar, samt med närhet till Ystad arena och till Ungdomens hus.

Kring containern kommer bänkar och ett pingisbord att placeras. För att göra den intilliggande basketplanen ännu mer spelbar har ett flyttbart basketgolv köpts in.

– KFUM Ystad Basketkommer att förlägga en del av sina träningar här.

Tanken är att skapa liv och rörelse i parken och locka till aktivitet kring Fritidsbiblioteket när det är öppet.

– Vi har köpt in lite olika trädgårdsspel som är enkla att plocka fram och köra en match med familjen eller kompisarna.

LSS dagliga verksamhet gör ett viktigt jobb med att hämta, rengöra och laga prylar som skänkts till Fritidsbiblioteket.
LSS dagliga verksamhet gör ett viktigt jobb med att hämta, rengöra och laga prylar som skänkts till Fritidsbiblioteket.Foto: Hannah Andersson

På lördag, 1 april klockan 10, stundar invigning av biblioteket. Då ges möjlighet att spana in utbudet och prova utelekarna. Basketföreningen och Ystad Tennisklubb finns på plats med prova på-aktiviteter och en ballongmakare bidrar till feststämningen.

Under påsklovet är Fritidsbiblioteket öppet måndag, tisdag och onsdag klockan 13.30-15.30. Därefter är öppettiderna tisdag och torsdag klockan 15.30-17.30 fram till sommarlovet.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons