Annons
Ystad

Österlenvin startar om efter den stora branden

20-årsjubilerande Österlenvin har bokstavligen rest sig ur askan och markerar nystarten med nya namn på vinerna. Grundaren Thorsten Persson för fortfarande en hård kamp mot cancer men har ändå återfått framtidstron.
Publicerad 25 augusti 2022
Att driva en vinodling innebär hårt arbete, men Thorsten Persson älskar det. Han brukar kalla det för friskvård. Han får arbeta fysiskt och hinner då även tänka en hel del på livet. Dessutom är det kreativt. När han började med vinodling hävdade en fransk vinbonde att det tar en generation att lära sig. Det stämmer, medger Thorsten, som känner sig långt ifrån fullärd.
Att driva en vinodling innebär hårt arbete, men Thorsten Persson älskar det. Han brukar kalla det för friskvård. Han får arbeta fysiskt och hinner då även tänka en hel del på livet. Dessutom är det kreativt. När han började med vinodling hävdade en fransk vinbonde att det tar en generation att lära sig. Det stämmer, medger Thorsten, som känner sig långt ifrån fullärd.Foto: Johan Bentzel

Thorsten Persson har haft en minst sagt jobbig period bakom sig och är fortfarande mitt uppe i en omfattande cancerbehandling. Trots det finns det en glimt av lättnad, ja, till och med glädje, i hans ögon. Solen som strålar över hans vinfält denna dag är en passande symbol. Molnen har skingrats. Åtminstone några av dem.

Det blev lite väl många bakslag ett tag. Först en uppslitande tvist med den andra, nytillkomna delägaren till Österlenvin, som köpte in sig i bolaget när medgrundaren Claes Olsson valde att sälja sin andel. Sedan en brand, som ödelade vineriet, och ovanpå det en cancerdiagnos. Det finns gränser för vad en människa ska behöva utstå.

Annons

– Det har varit tufft, konstaterar Thorsten.

Orden får hänga i luften en stund. Det är underförstått att det är en rejäl underdrift. Ändå behöver han inte säga så mycket mer.

Nu är i alla fall tvisten löst och den andra delägaren utlöst. Thorsten äger, tillsammans med sin fru, hela bolaget och har äntligen fria händer att utveckla verksamheten efter eget huvud.

Den nedbrunna byggnaden och marken den stod på tillhörde inte honom. Österlenvin hyrde bara in sig där. Nu har Thorsten byggt ett nytt vineri på sin egen mark intill ett av vinfälten. Här planerar han också att hålla vinprovningar så fort alla tillstånd är klara.

– De gamla tillstånden har brunnit inne. I och med att jag börjar om på en ny plats måste jag söka nya. Tills vidare har jag ett tillstånd för provsmakning utomhus.

Det återstår en del att göra invändigt innan det nya vineriet kan börja användas. Under tiden hyr Thorsten Persson in sig på Skepparps Vingårds anläggning.
Det återstår en del att göra invändigt innan det nya vineriet kan börja användas. Under tiden hyr Thorsten Persson in sig på Skepparps Vingårds anläggning.Foto: Johan Bentzel

I dag finns det ganska många vinodlare på Österlen. När Österlenvin grundades 2002 var de pionjärer och gav sig in på okänt territorium.

Idén föddes, passande nog, över ett glas vin. Thorsten och Claes hade båda flyttat ut permanent till Hagestad och börjat umgås en hel del. Detta var ju trevligt, sade de till varandra, ska vi inte ha en egen vinetikett?

På den tiden kunde man köpa en rad med druvor i Frankrike och sedan få hem några flaskor därifrån, men kanske skulle det gå att ta det ett steg längre.

Thorsten och Claes, som båda var gamla händiga bonnapågar med intresse för odling, hade noterat att danskarna hade börjat odla vin med stor framgång och till och med exporterat det till Frankrike. Om det gick där skulle det säkert funka även på Österlen.

– Det föll sig rätt naturligt. Vi kunde ingenting om det, men vi åkte till Danmark, tittade på hur det gick till där och köpte några vinplantor. Sedan var det i gång, säger Thorsten.

Österlenvins Vida och Råsa heter vinerna nu för tiden, men innehållet är samma prisade drycker som förut.
Österlenvins Vida och Råsa heter vinerna nu för tiden, men innehållet är samma prisade drycker som förut.Foto: Johan Bentzel
Annons

Under de kommande 18 åren utvecklade de två grundarna Österlenvin gemensamt och knöt nära kontakter även med andra svenska vinodlare. Det var mycket ”trial and error” i början. Den allra första satsen åkte efter provsmakning rakt ut på tomten.

– Gräset dog. Det var ju ättika! säger Thorsten och skrattar hjärtligt.

Men med tiden började priserna rulla in, även internationellt, och Österlenvins grundare fick uppleva hur misstron mot svenskt vin långsamt övergick i stor uppskattning.

Problemen började när Claes sålde sin halva, men det finns ingen anledning att gå närmare in på osämjan här. Däremot går det inte att undvika den 24 april 2021, dagen då Thorsten bara kunde se på när hans livsverk och utrustning för en halv miljon kronor gick upp i rök. Där och då kände han bara förtvivlan och sorg.

– I byggnaden fanns allt som vi hade jobbat ihop under 19 år. Folk tror att jag har fått ut en massa försäkringspengar. Men bolaget hyrde ju bara in sig där, så jag har inte fått en spänn. Jag var inte ens försäkrad för grejorna.

Men det som kunde ha blivit slutet för Österlenvin blev i stället en nystart. Österlenvin reste sig ur askan och fjolåret gav, som en skänk från ovan, en bra skörd.

Så trots att Thorsten fick sin cancerdiagnos förra hösten, just när det nya vineriet började byggas, och nyligen fick reda på att cancern har spritt sig har nya viner kunnat lanseras i år. För att markera nystarten har vinerna fått nya namn, från Per Ols (efter grundarna Persson och Olsson) till Österlenvins Vida och Råsa.

Det spirar bra i vinodlingen, så det är viktigt att beskära och hålla efter växtligheten.
Det spirar bra i vinodlingen, så det är viktigt att beskära och hålla efter växtligheten.Foto: Johan Bentzel

Thorsten kämpar på, på alla fronter. Produktionen har hållits i gång utan eget vineri tack vare Bengt ”Fuffe” Åkesson på Skepparps Vingård, som har upplåtit sin anläggning åt Österlenvin. För det är Thorsten mycket tacksam.

– Jag har gjort vinet där och Fuffe har också hjälpt mig en del i slutskedet och fixat och donat. Han har varit jättegullig mot mig och har varit ett stort stöd. Det har funkat jättebra och det har blivit ett kanonbra vin.

Thorsten är inte den som ger upp i första taget, vad som än drabbar honom.

Annons

– Så länge jag tycker att det är kul fortsätter jag. Jag är en fighter och tar det som det kommer. Låt mig säga så här: Jag är inte ett dugg rädd för att dö, men jag tycker väldigt mycket om att leva.

Fakta

Österlenvin

• Verksamheten grundades av Thorsten Persson och Claes Olsson 2002.

• Den ursprungliga druvan var Rondo, men i dag består mer än hälften av odlingen av Solaris.

• Vinodlingen är utspridd på olika fält, uppgår totalt till knappt ett hektar och ger som mest ungefär 2 000 flaskor om året.

• Odlingen är helt giftfri. Thorsten Persson använder andra metoder för att hålla skadedjur borta.

• Från början hette vinet Per Ols Vida och Råsa, men nu är det omdöpt till Österlenvins Vida och Råsa. Det känns mer rätt då ena halvan av Per Ols inte längre är en del av verksamheten.

• Vinet har prisats både nationellt och internationellt. 2019 vann Per Ols Vida, årgång 2018, guld i International PIWI Wine Award och året efter blev det guld respektive silver för Per Ols Råsa och Per Ols Vida, båda årgång 2019, i samma tävling.

• Vinet köps in av lokala restauranger men säljs främst via Systembolaget. Det finns i butikerna i Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Skurup och Åhus samt även i beställningssortimentet.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons