Annons
Ystad

Radioflygare vässar sina färdigheter i simulator

Med hjälp av ett simulatorprogram håller sig ett gäng lokala radioflygare i trim under vintersäsongen. En gång i veckan ger de sig ut på virtuella flygfärder i Byahuset i Kåseberga.
Publicerad 15 mars 2023
Starten går från det virtuella flygfältet. I simulatorn kan medlemmarna i Ale RC Fighters i Kåseberga öva på att manövrera radiostyrda flygplan. Programmet är utmärkt både för nybörjare och mer erfarna flygare, då det går att ställa in olika svårighetsgrader och välja bland alla tillgängliga modeller på marknaden.
Starten går från det virtuella flygfältet. I simulatorn kan medlemmarna i Ale RC Fighters i Kåseberga öva på att manövrera radiostyrda flygplan. Programmet är utmärkt både för nybörjare och mer erfarna flygare, då det går att ställa in olika svårighetsgrader och välja bland alla tillgängliga modeller på marknaden.Foto: Johan Bentzel

Ale RC Fighters består av åtta herrar i blandade åldrar förenade av ett gemensamt intresse för radiostyrda flygplan, som de under den varmare delen av året gärna luftar i omgivningarna kring Kåseberga, där de alla bor.

På vintern blir det inte lika mycket fluget. För att inte förlora teknik och tappa i reaktionsförmåga har de införskaffat en simulator, där de kan öva på alla viktiga handgrepp och funktioner.

Annons

Varje tisdag umgås de under uppsluppna former i Byahuset, där de kan se simulatorprogrammet på storbildsskärm.

När Mera Österlen hälsar på är fem av medlemmarna på plats, medan Pierre Rosén, David Bengtsson och Kennert Hertzman är upptagna på annat håll.

– Vi har inga kvinnliga medlemmar än, tyvärr, men de är välkomna, säger Christer Wahlgren.

”Här kan man krascha hela tiden.”
Ichi Gadelius

I simulatorn går det att välja bland samtliga modeller på marknaden och reglagen är likadana som när man radioflyger på riktigt. Så även om flygningen sker digitalt via en skärm är känslan densamma. Ljudeffekter av mullrande motorer bidrar till en fullödig upplevelse.

– Vi försöker träna in det man brukar kalla muskelminnet, när man manövrerar objektet långt bort i luften, säger Max Danielsson, som tog initiativet till att köpa in simulatorprogrammet.

Dessutom är det ju betydligt bättre att göra misstagen här, virtuellt, än att gå i backen med verkliga modellplan, som kostar ett antal tusen kronor styck.

– Här kan man krascha, krascha och krascha hela tiden och prova sig fram, säger Ichi Gadelius.

Max Danielsson koncentrerar sig, medan klubbkamraterna nyfiket tittar på.
Max Danielsson koncentrerar sig, medan klubbkamraterna nyfiket tittar på.Foto: Johan Bentzel

Ale RC Fighters har funnits i några år och bildades ursprungligen av några Kåsebergabor som också sysslar med skärmflygning. Pierre Rosén, som var en av grundarna, driver dessutom företaget Sky Adventures.

Men långt ifrån alla medlemmar är skärmflygare. Max Danielsson, som anslöt för ett år sedan, är det exempelvis inte. Däremot har han till skillnad från de andra suttit vid spakarna i riktiga flygplan, då han har jobbat som pilot i 40 år och även varit flygsäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

– Jag började flyga när jag var 17 år och under hela min karriär tränade jag i simulator två gånger om året. När man håller på med flyg måste man öva regelbundet. Annars är det lätt att ligga av sig lite grann, även om grunderna finns, säger han och betonar att det även gäller för radiostyrda flygplan.

Annons

Det finns också annan flygerfarenhet i klubben, då Gustav Råberg utöver att vara hängiven skärmflygare är en framstående pionjär inom drönarfilmning.

Han tillhörde det ursprungliga gänget i Ale RC Fighters och berättar med stor entusiasm om diverse flygäventyr som har slutat i Kåsebergas höga popplar.

– Jag har nog plockat plan i samtliga trädtoppar och satt många tusenlappar i backen. Så för att bli fullvärdig medlem i Ale RC Fighters måste man ha kraschat minst ett flygplan. Dessförinnan är man bara hang around, säger han med ett skratt och tillägger snabbt att det bara är skämtsamt menat.

Seppo Wester gick med i klubben i höstas och medger att radiostyrda flygplan är lite av en pojkdröm. Hittills har han inte flugit utanför simulatorn.

– Men det är ett bra sätt att lära sig och få grepp om hur man startar och landar. När vädret tillåter blir det live!

Ale RC Fighters grundades ursprungligen av några Kåsebergabor som även sysslar med skärmflygning, men långt ifrån alla av dagens medlemmar har också detta intresse.
Ale RC Fighters grundades ursprungligen av några Kåsebergabor som även sysslar med skärmflygning, men långt ifrån alla av dagens medlemmar har också detta intresse.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons