Annons

Så har det gått för YA-bonden under året: ”Läsarnas respons visar att vi gör rätt”

Ett turbulent år. Men också ett år med goda skördar och det bästa ekonomiska resultatet hittills för firman.
YA har följt lantbrukaren Martin Andersson i ett år och det är dags att summera.
– Det har varit väldigt roligt, säger han.
Löderup • Publicerad 24 januari 2023 • Uppdaterad 9 mars 2023
Både katten Pelle och de kor och kvigor som just nu är i rastgården är nyfikna på Martin Andersson när han kommer. Alla vill gärna bli klappade.
Både katten Pelle och de kor och kvigor som just nu är i rastgården är nyfikna på Martin Andersson när han kommer. Alla vill gärna bli klappade.Foto: Malin Palm

I februari i fjor besökte YA Martin Andersson för första gången. Då låg han i startgroparna inför vårbruket. Nu är det dags för det tolfte och sista besöket hos lantbrukaren som tagit emot reportageteamet en gång i månaden och blivit YA-bonden.

– Från början ifrågasatte jag det här. Men det har varit en kul resa och gett mig mycket feedback. Läsare har hört av sig och tycker att det är roligt att läsa om vad som händer på gården. De undrar ofta vad det ska handla om i nästa avsnitt, säger Martin Andersson.

Annons

Januari innebär byggen, service, underhåll och reparationer i verkstaden. Martin Andersson sparar mycket pengar på att själv reparera maskiner. På fem år har metalltallrikarna på ett av jordbearbetningsredskapen slitits rejält och behöver bytas.

Sista avsnittet om Bondens år med Martin Andersson i Löderup
Sista avsnittet om Bondens år med Martin Andersson i Löderup

– Här är tallrikar för 40 000 kronor, 38 stycken. Men det är prisvärt om man slår ut det på tiden maskinen är i arbete. säger han där han ligger i sin oljiga overall på golvet och skruvar fast en i raden på tallriksredskapet.

Det är fler maskiner som ska servas och repareras inför vårbruket. Då, kanske i mars, är traktorerna vaxade och skinande blanka när de ska ut på fälten. Det glittrar redan i Martins ögon när han tänker på säsongsstarten.

– Vårbruk och kalvningssäsong – det är det finaste man gör som lantbrukare. Det kliar i hela kroppen när man ska komma i gång och det doftar magiskt, säger han.

Nötkreaturen som går ute året om uppe på Kåsebergaåsen måste få extra foder under vintern, då finns inget att beta för dem. Martin Andersson passar också på att ta en ledig dag under lågsäsongen i januari för att jaga med en kompis. Jakt är hans fritidsintresse, men han jagar också av nyttoskäl.

”Jag vill ha så stor mångfald som möjligt. Därför sår jag också blommande kantzoner och har lärkrutor i veteåkrar.”
Martin Andersson
Sista avsnittet om Bondens år med Martin Andersson i Löderup
Sista avsnittet om Bondens år med Martin Andersson i LöderupFoto: Malin Palm

I höstas sköt Martin fyra vildsvin som bökat upp och förstört en del av hans betesmarker. Den här gången sköt kompisarna en räv och en dovhjort. Det är en del i viltvården, varken rävar eller dovhjortar får bli för många.

– För att föda upp en kull rävungar krävs det cirka 1,2 ton kött. Det blir ganska många fasaner och harar, konstaterar Martin Andersson som gärna vill ha de djuren i odlingslandskapet.

Så mycket slits tallrikarna efter fyra, fem års användning.
Så mycket slits tallrikarna efter fyra, fem års användning.Foto: Malin Palm

Ute på ett av fälten rör sig tio rådjur. Det stör inte att de betar där nu.

– Jag vill ha så stor mångfald som möjligt. Därför sår jag också blommande kantzoner och har lärkrutor i veteåkrar, säger han.

Vad tycker du om serien Bondens år?

Annons

– Det har varit roligt. Folk får en koppling mellan djuren som går på mina marker och köttet på deras tallrik. Responsen jag får visar att det vi gör på gården är rätt.

Martin Andersson reparerar många maskiner själv i verkstaden.
Martin Andersson reparerar många maskiner själv i verkstaden.Foto: Malin Palm

Hur gick det 2022 med växtodlingen?

– Det har varit ett bra odlingsår. Vi fick rekordstor skörd av höstvete och sockerbetor och jag har aldrig tidigare fått så bra betalt för potatisen.

Med djuren?

– Vi fick fler kalvar än beräknat. Fem tvillingfödslar är ovanligt. Dräktighetskontrollen visar att 66 av de 68 kor och kvigor som gått med tjur nu är dräktiga, väldigt bra.

Ekonomiskt?

– 2022 är ett av de bästa åren jag har varit med om. Det blev bra för att jag hade köpt de flesta insatsvarorna inför året innan priserna steg, annars hade det blivit tvärtom. Vinstmarginalen mer än fördubblades. Omsättningen ökade från 9–10 miljoner kronor till 12 miljoner. Det är en hajpad omsättning på grund av de höga priserna på allt.

Vad var roligast?

– Det var ett väldigt bra flow under året. Vi hann med allt – kanske till priset av att jag jobbade för mycket. Det var ingen ”katastrof” någonstans.

...och sämst under året?

Annons

– Jag är född optimist så jag kommer inte direkt på något. Jo, när vi började bygga maskinhallen var det så blött i marken att vi fick ösa upp vatten ur hålen till plintarna. Och det var långa väntetider på mycket, vilket krävde mer strategiskt tänkande än normalt.

Hela bonde-året i bilder

FEBRUARI: Martin Andersson ligger i startgroparna inför vårbruket när YA gör det första besöket för att beskriva en bondes arbetsår. Den här dagen hämtar ett lastbilsekipage vete, en sprillans ny lastmaskin strejkar och det byggs maskinhall. Martin tar allt med upphöjt lugn.
FEBRUARI: Martin Andersson ligger i startgroparna inför vårbruket när YA gör det första besöket för att beskriva en bondes arbetsår. Den här dagen hämtar ett lastbilsekipage vete, en sprillans ny lastmaskin strejkar och det byggs maskinhall. Martin tar allt med upphöjt lugn.Foto: Sprisse Nilsson
MARS: Martin Andersson är sällan först ut i vårbruket. Han litar på sin erfarenhet för att resultatet ska bli det bästa när det är dags att skörda. Han känner med händerna, gör en boll av jorden under den torra ytan och testar genom att släppa bollen mot sin sko. Går bollen sönder kan det vara dags.
MARS: Martin Andersson är sällan först ut i vårbruket. Han litar på sin erfarenhet för att resultatet ska bli det bästa när det är dags att skörda. Han känner med händerna, gör en boll av jorden under den torra ytan och testar genom att släppa bollen mot sin sko. Går bollen sönder kan det vara dags.Foto: Mark Nordvall Hanlon
APRIL: Kalven är tre veckor gammal och tvilling. Hans mamma vill inte ta hand om honom, så Anton Magnusson, anställd hos Martin Andersson, matar honom med nappflaska på naturbetet. Kalven följer Anton hack i häl. Han behöver sin ”styvpappa” under ganska lång tid.
APRIL: Kalven är tre veckor gammal och tvilling. Hans mamma vill inte ta hand om honom, så Anton Magnusson, anställd hos Martin Andersson, matar honom med nappflaska på naturbetet. Kalven följer Anton hack i häl. Han behöver sin ”styvpappa” under ganska lång tid.Foto: Mårten Svemark
MAJ: En hektisk månad när en del grödor kommer upp och andra ska i marken. Dessutom fick Martin Andersson besök av Kemikalieinspektionens generaldirektör.   Här sätts potatis med maskin. Traktorn kör spikrakt tack vare gps. Utsädespotatisen ligger i den röda lådan.
MAJ: En hektisk månad när en del grödor kommer upp och andra ska i marken. Dessutom fick Martin Andersson besök av Kemikalieinspektionens generaldirektör. Här sätts potatis med maskin. Traktorn kör spikrakt tack vare gps. Utsädespotatisen ligger i den röda lådan.Foto: Mark Nordvall Hanlon
JUNI: Det växer så det knakar och det är grönt överallt. Det gäller inte minst potatisen som ska skördas i september. Här får den lite extra skjuts med gödning. Barnens skolavslutning firas med hamburgare och jordgubbar. Blåklinten som blommar ges bort till fotbollsspelarna i Liga.
JUNI: Det växer så det knakar och det är grönt överallt. Det gäller inte minst potatisen som ska skördas i september. Här får den lite extra skjuts med gödning. Barnens skolavslutning firas med hamburgare och jordgubbar. Blåklinten som blommar ges bort till fotbollsspelarna i Liga.Foto: Helena Wennström
JULI: Borgeby fältdagar är en höjdpunkt för Martin Andersson. Han hittar de senaste tekniska nyheterna på mässan, knyter affärskontakter och träffar folk. Där finns också försöksodlingar med vete och korn som visar olika odlingsstrategier. Den här gången letar Martin efter en ogräsrobot.
JULI: Borgeby fältdagar är en höjdpunkt för Martin Andersson. Han hittar de senaste tekniska nyheterna på mässan, knyter affärskontakter och träffar folk. Där finns också försöksodlingar med vete och korn som visar olika odlingsstrategier. Den här gången letar Martin efter en ogräsrobot.Foto: Helena Wennström
AUGUSTI: Dags att skörda 31 hektar raps, åkerns svarta guld. Martin Andersson har redan tröskat gräsfrö och bärgat halmen från den som foder till sina köttdjur. Snart följer resten: spenatfrön, korn, vete och havre. Skörden pågår ända till november med potatis, lök, morötter och sockerbetor.
AUGUSTI: Dags att skörda 31 hektar raps, åkerns svarta guld. Martin Andersson har redan tröskat gräsfrö och bärgat halmen från den som foder till sina köttdjur. Snart följer resten: spenatfrön, korn, vete och havre. Skörden pågår ända till november med potatis, lök, morötter och sockerbetor.Foto: Anna Bredberg
SEPTEMBER: YA for ut för att skriva om upptagningen av de första små delikatessknölarna. Men bara minuterna innan vi kom till gården stoppades maskinen. Skalen höll inte. Det är tvära kast i arbetet och nu fick vi i stället titta till tjurkalvarna som skiljts från sina mammor. Lille Arnold fick extra omsorg.
SEPTEMBER: YA for ut för att skriva om upptagningen av de första små delikatessknölarna. Men bara minuterna innan vi kom till gården stoppades maskinen. Skalen höll inte. Det är tvära kast i arbetet och nu fick vi i stället titta till tjurkalvarna som skiljts från sina mammor. Lille Arnold fick extra omsorg.Foto: Peter Malmgren
OKTOBER: Martin Andersson engagerar sig i politiken (C), i forskning och hållbarhetsarbete (bland annat Odling i balans). Han deltog i den första panelen på Backåkra Summit. Gruppen träffades igen 2022 och berättade om arbetet på konferensen ”Ett smörgårdsbord för nya affärer”.
OKTOBER: Martin Andersson engagerar sig i politiken (C), i forskning och hållbarhetsarbete (bland annat Odling i balans). Han deltog i den första panelen på Backåkra Summit. Gruppen träffades igen 2022 och berättade om arbetet på konferensen ”Ett smörgårdsbord för nya affärer”.Foto: Helena Wennström
NOVEMBER: Naglarna är viktigare för kor än för människor. Pedikyr håller korna i god form. En ko med för långa klövar kan få ont, börja halta äta sämre och det kan till slut bli livshotande. Därför kommer klövverkaren till gården regelbundet med sin moderna verkstol och hjälper till.
NOVEMBER: Naglarna är viktigare för kor än för människor. Pedikyr håller korna i god form. En ko med för långa klövar kan få ont, börja halta äta sämre och det kan till slut bli livshotande. Därför kommer klövverkaren till gården regelbundet med sin moderna verkstol och hjälper till.Foto: Fredrik Sjöstrand
DECEMBER: Det är fruset i marken. Då passar Martin Andersson på att sprida kalk för att skona jorden från att packas. Finkornigt kalkpulver sprids med precision – men ojämnt – över fältet där det ska växa lök nästa år. Avancerad gps-teknik och styrning via satellit gör att spridningen blir exakt.
DECEMBER: Det är fruset i marken. Då passar Martin Andersson på att sprida kalk för att skona jorden från att packas. Finkornigt kalkpulver sprids med precision – men ojämnt – över fältet där det ska växa lök nästa år. Avancerad gps-teknik och styrning via satellit gör att spridningen blir exakt.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Fakta

YA-bonden Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 45 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 15 och 13 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons