Ystad

Skinande spökjagarbil pryder familjens uppfart

Har du upptäckt någon underligt i grannskapet? Då kan du slå en signal till familjen Söderberg/Linders i Köpingebro, som har en Ghostbustersbil i garaget.
Publicerad 17 januari 2022
För spökrädda kan det vara bra att veta att det numera faktiskt finns två Ghostbustersbilar i sydöstra Skåne, en i Tomelilla och en i Köpingebro. Den sistnämnda tillhör Martin Söderberg med familj. Den före detta likbilen har rönt stor uppskattning bland Ghostbustersfans världen över.
För spökrädda kan det vara bra att veta att det numera faktiskt finns två Ghostbustersbilar i sydöstra Skåne, en i Tomelilla och en i Köpingebro. Den sistnämnda tillhör Martin Söderberg med familj. Den före detta likbilen har rönt stor uppskattning bland Ghostbustersfans världen över.Foto: Johan Bentzel

Sedan ett antal år tillbaka har Spökvillan i Köpingebro blivit en välbesökt plats på Halloween.

Under större delen av året är det ett helt vanligt hus, där Martin Söderberg och Cecilia Linders bor med sina barn. Men en dag varje höst bjuder de in till en oförglömlig upplevelse, där de inte sparar på krutet och alltid försöker toppa föregående års attraktioner.

Allt görs dessutom med stort tekniskt och estetiskt kunnande. Martin Söderberg och Cecilia Linders är ett starkt kreativt team och har också god hjälp av släktingar och vänner.

– Det började med att vi hade några frigolitskivor över och då gjorde vi några gravstenar av dem. Vi ville göra mer än att bara sätta ut pumpor. Sedan blev det lite mer och sedan ytterligare lite mer. Nu går vi all in! säger Martin Söderberg.

Apropå att gå ”all in”, i år var den stora attraktionen en fullskalig Ghostbustersbil. Bilen har faktiskt varit med förut, men då i sin ursprungliga skrud som likbil. Men efter att Martin Söderberg fått möjlighet att köpa bilen, som de tidigare bara lånade, påbörjades ombyggnadsarbetet.

”Bilen har dragit till sig mycket uppmärksamhet.”
Martin Söderberg

Det var ingen lätt uppgift. Arbetet drog igång i augusti och avslutades dagarna före Halloween, lagom till att den senaste Ghostbustersfilmen gick upp på biograferna.

Martin Söderberg beräknar att det har plöjts ner hundratals arbetstimmar i projektet, som har engagerat omkring tio personer.

Utöver bilen har de också tillverkat strålpistoler, spökfällor och andra tillbehör. Ett hologram av det gröna spöket Slimer ingick också i Halloweenupplevelsen.

– Vi vill inte göra några projekt som ser tråkiga ut. Då kan vi lika gärna strunta i det. Men det har varit värt det, för bilen har dragit till sig mycket uppmärksamhet, säger Martin Söderberg och berättar att 1 200 personer besökte familjens hus på Halloween.

Den främsta förlagan har varit bilen i originalfilmen från 1984 och stor omsorg har lagts på detaljerna. Google har varit till stor hjälp. Bilbyggargänget har studerat tusentals bilder ur alla tänkbara vinklar.

Salladsskålar, brunns- och avloppsrör, ledlampor med mera har använts för att återskapa alla attiraljer och ljusriggar. Martin Söderbergs 3D-skrivare har också gått varm.

Allt har inte varit möjligt att göra exakt som i filmen, inte minst eftersom Köpingebrofamiljens bil är en Volvo 740 från 1986 och filmbilen en Cadillac ECTO-1 från 1959, men likheten är ändå slående.

– Vi kom till ett läge där vi inte kunde göra allting som det är på den riktiga ECTO-1. Under tiden kom vi på att vi kanske skulle bygga om bilen som ECTO-1A, som används i den andra filmen. Den har bland annat en liten tank där bak och lite andra ljus. Så vi har framför allt försökt följa den första varianten med en touch av ECTO-1A, säger Martin Söderberg.

Trots all möda är bilen ännu inte körduglig, men målet är att så småningom kunna åka runt till motorträffar och hyra ut bilen till event. Fast här och nu skulle den knappast gå igenom besiktningen, konstaterar Martin Söderberg.

– Det är ett rullande projekt. Just nu ser jag den nästan mer som en möbel än en bil. Så det är väl bara att ta in den i garaget igen och vänta till nästa Halloween.

Stor uppfinningsrikedom. Tanken på baksidan av bilen är byggd av ett brunnsrör med två salladsskålar i ändarna.
Stor uppfinningsrikedom. Tanken på baksidan av bilen är byggd av ett brunnsrör med två salladsskålar i ändarna.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.