Ystad

Unikt lokalkoncept tar plats i industriområde

Det expanderande bolaget Egen Lokal har skapat en egen nisch i branschen med friköpta tomter, vilket gör att köparna av deras industriradhus kan vara både företag och privatpersoner. Nu etablerar sig företaget i Ystad.
Publicerad 28 januari 2022
Denna översiktsbild visar både var på Öja industriområde som Egen Lokal avser att etablera sina 24 industriradhus och hur byggnaden kommer att se ut. Lokalerna byggs på Silvergatan och ligger redan ute till försäljning.
Denna översiktsbild visar både var på Öja industriområde som Egen Lokal avser att etablera sina 24 industriradhus och hur byggnaden kommer att se ut. Lokalerna byggs på Silvergatan och ligger redan ute till försäljning.Foto: Pressbild

Egen Lokal har på bara ett par år etablerat sig på många platser i Sverige och expansionen har egentligen bara börjat. Flera projekt ligger i startgroparna och Ystad blir den första satsningen i Skåne. På en tomt på Silvergatan i Öja industriområde bygger bolaget 24 industriradhus.

– Vi ser att det händer en hel del i Ystad just nu. Det finns också många småföretagare i området, säger Ida Persdotter, projektansvarig.

Småföretagare må vara den huvudsakliga målgruppen, men till skillnad från de flesta andra aktörer i branschen riktar sig Egen Lokal också till privatpersoner, som exempelvis behöver utrymme för en hobbyverksamhet.

Bolaget har nämligen skapat ett koncept som det är relativt ensamt om.

– Normalt byggs sådana här lokaler i bostadsrättsform, som bankerna inte är särskilt villiga att låna ut pengar till. Då kan bara företag köpa. I vårt fall blir varje lokal en friköpt fastighet med en egen fastighetsbeteckning, som köparen kan få en lagfart på. Det gör att vi kan rikta oss till både företag och privatpersoner, säger Ida Persdotter.

Alla lokaler har ett entréplan och ett loft på 72 respektive 33 kvadratmeter. De kan användas till allt från lager och förråd till kontor och verkstad. Idén är att bygga så enkla och flexibla lokaler som möjligt.

Vissa tillval går att göra i samband med köpet, men tanken är att köparna själva får ombesörja eventuella anpassningar utifrån sina egna behov. För de gemensamma ytorna bildas en samfällighetsförening.

Egen Lokal finns med under hela processen från planering, etablering, försäljning, byggnation och bildande av samfälligheten. Först när köparna anses stå på egna ben försvinner bolaget ut ur bilden men finns ändå till hands vid behov.

– Vi har en eftermarknadsavdelning som hjälper till med alla frågor som kan uppkomma efter att man har flyttat in i sin lokal. Vi släpper ingen vind för våg, säger Ida Persdotter.

Ida Persdotter märker av ett stort behov av Egen Lokals koncept.
Ida Persdotter märker av ett stort behov av Egen Lokals koncept.Foto: Pressbild

Lokalerna är inte byggda än. Däremot drog försäljningen i gång fredagen den 28 januari i samarbete med Louise Schumacher på Fastighetsmäklarna i Stockholm. Hon har hand om Egen Lokals samtliga projekt.

– För oss är det viktigare att jobba med en fastighetsmäklare som är expert på vår produkt snarare än att anlita en lokal mäklare. De flesta köpare har redan koll på området men vet inte så mycket om själva lokalen, säger Ida Persdotter.

Hon menar att för många är Egen Lokals koncept en betydligt bättre affär än att hyra. Investeringskostnaden är relativt låg. Dessutom står det köparen fritt att själv välja om lokalen ska användas för eget bruk eller hyras ut till någon annan.

– Våra grundare kommer från fastighetsbranschen och där har de sett att hyresvärdar ofta premierar de större företagen. Man vill att det ska vara långa hyreskontrakt, vilket ger en inlåsningseffekt. Och om man vill köpa och bygga något själv blir det ofta väldigt dyrt. Vår typ av lokal är en bra början för små företag med en ambition att växa, säger Ida Persdotter.

Än så länge har Egen Lokal inga andra projekt på gång på Österlen med omnejd, uppger hon, men det kan mycket väl bli fler etableringar i området i framtiden.

– Konceptet har blivit väldigt populärt. Så vi är ständigt på jakt efter ny mark där vi kan bygga. Det är kul att se att vi har lyckats skapa en produkt som det finns ett behov av.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.