GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Upp i sadeln igen för omtyckt slottstur

För första gången på tre år kan Friskvårdstrampen Tre Slott köras fullt ut igen. Trots namnet omfattar motionsloppet faktiskt fem slott, i alla fall för dem som väljer någon av de två längre sträckorna ut på Österlen.
Publicerad 5 augusti 2022 • Uppdaterad 5 augusti 2022
I år tänker Tommy Thysell, styrelseledamot i IK Vincos cykelsektion, inte cykla Tre Slott själv, men han har faktiskt gjort det vid 19 tillfällen och har varit en hängiven cyklist sedan 90-talet. Han är glad över att motionsloppet äntligen kan anordnas på traditionellt vis igen.
I år tänker Tommy Thysell, styrelseledamot i IK Vincos cykelsektion, inte cykla Tre Slott själv, men han har faktiskt gjort det vid 19 tillfällen och har varit en hängiven cyklist sedan 90-talet. Han är glad över att motionsloppet äntligen kan anordnas på traditionellt vis igen.Foto: Johan Bentzel

Tre Slott, som anordnas av IK Vincos cykelsektion, är inne på sitt 27:e år och startades ursprungligen av Jan Christersson och Lars Wendel.

I snart tio år har motionsloppet varit Tommy Thysells skötebarn och efter två pandemiår som har satt käppar i hjulet är han glad över att vara i gång på allvar igen.

Visserligen har man de senaste två åren kunnat cykla sträckorna på valfri dag för att sedan delta i en utlottning av priser, men det blir ju en mycket större folkfest om alla ger sig iväg samtidigt med mat- och vätskedepåer längs vägen samt korvservering och plakettutdelning vid målgång.

I år är arrangemanget tillbaka på gammalt hederligt vis.

Starten går i småbåtshamnen i Ystad på morgonen den 13 augusti och målgången sker på samma plats någon gång före klockan 14. Det går att efteranmäla sig ända fram till startdagen.

Cyklisterna har fyra sträckor att välja bland: 30, 40, 63 och 104 kilometer.

– I år kommer vi att ha fem deltagare från USA. Det tycker jag är jättekul. Jag har för mig att de ska cykla 63-kilometern. Jag ska inte säga att det är den jobbigaste sträckan, men där får du alla backarna, säger Tommy Thysell.

2019 var senast motionsloppet genomfördes i full skala.
2019 var senast motionsloppet genomfördes i full skala.Foto: Moa Dahlin

Den kortaste sträckan är originalet som allt började med för snart tre decennier sedan. Den håller sig främst på den västra sidan av Ystads kommun.

De två längsta sträckorna, som har tillkommit under Tommy Thysells tid, hade kunnat kallas Fem Slott, då de utöver Charlottenlund, Marsvinsholm och Krageholm även passerar Högestad och Tosterup.

I dessa fall kommer cyklisterna också en bra bit ut på Österlen. Tiomilaloppet vänder inte tillbaka förrän i Vallby.

– Vi har fått rätt mycket beröm för den längsta rundan, för den är i princip enbart på småvägar. Den som har cyklat de tio milen snabbast gjorde det på under fyra timmar. Det är riktigt bra, säger Tommy Thysell.

Parallellt med Tre Slott pågår det dessutom en manifestation för ett drogfritt Ystad i småbåtshamnen. Bland mycket annat blir det livemusik, femkamp och debatt med lokala politiker. Bakom arrangemanget står Antidroggruppen (S:t Petri Rotaryklubb & Lions Club Ystad) och Fältgruppen.

Förhoppningsvis lockar det ner lite mer folk i hamnen, menar Tommy Thysell.

– Nu får vi bara hoppas att vädret är med oss.

Alla deltagare passerar Krageholms slott...
Alla deltagare passerar Krageholms slott...Foto: Bass Nilsson
…men bara de som vill cykla långt får se Tosterup.
…men bara de som vill cykla långt får se Tosterup.Foto: Carl Johan Engvall
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.